Britse online winkel stapt in verticaal boeren

12-06-2019 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Britse online levensmiddelenwinkel Ocado heeft € 19 miljoen geïnvesteerd in Jones Food, een specialist in verticale landbouw.

Ocado wil dergelijke teeltfabrieken neerzetten naast haar vrijwel volledig geautomatiseerde distributiecentra om zo sneller en verser te kunnen leveren. Het Britse bedrijf gaat daarbij ook samenwerken met de Nederlandse leverancier van tuinbouwtechnologie Priva.

Verticale boerderij

Jones Food heeft in een groot magazijn in Sunthorpe aan de Oost-Engelse kust een verticale boerderij waar in een aantal lagen jaarlijks 420 ton basilicum, peterselie en koriander wordt geteeld. Het bedrijf, dat de eigen energie opwekt met zonnepanelen en geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, levert aan supermarkten en ook aan sandwichbedrijven.

10 soortgelijke bedrijven

Ocado heeft nu een meerderheidsbelang genomen met als doel binnen 5 jaar zeker 10 soortgelijke bedrijven in het hele Verenigd Koninkrijk neer te zetten. Jones kan daarbij gebruik maken van de expertise die Ocado heeft opgebouwd in robotica en kunstmatige intelligentie. Beide bedrijven gaan ook onderzoeken of er ook andere gewassen op deze manier geteeld kunnen worden zoals tomaten en courgettes. Ocado, Jones, Priva en het Amerikaanse Infinite Acres willen het concept van de verticale boerderijen ook elders in de wereld introduceren. “Uiteindelijk hopen we de klant verse producten te kunnen leveren die net een uur eerder zijn geplukt”, aldus CEO Tim Steiner van Ocado.

Peijs
Ruud Peijs correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk
Meer over


Beheer