Doorgaan naar artikel

Britse kooltelers in mineur

Door de combinatie van een tekort aan personeel en kostenstijgingen dreigen vooral in het Verenigd Koninkrijk vooral vollegrondsgroentetelers kopje onder te gaan.

Dat meldt directeur Jack Ward van de British Growers Association in het Food Produce Journal. Voor de telers van groente met relatief lage marges, zoals met name de koolsoorten, maar ook wortelen en uien, is het moeilijk om de hogere lonen voor laaggeschoolde arbeid te kunnen ophoesten.

Alle Engelse sectoren zijn naarstig op zoek naar personeel en de open teelten staan niet bovenaan de lijst van aantrekkelijke werkplekken. Daarbij komt dat door de hoge prijzen voor grondstoffen en voor transport de marges nog verder worden aangetast.

Ondanks toegenomen groenteconsumptie

“Met de interesse in gezond eten en de toegenomen consumptie van groenten en fruit, zouden we moeten kunnen uitkijken naar een opwindende nieuwe fase van de productie van verse producten hier in het Verenigd Koninkrijk”, zegt Ward. “Maar tenzij er enige acceptatie is dat het rendement voor telers de hogere inputkosten moet weerspiegelen, wordt de motivatie voor telers om door te gaan en te investeren voor de toekomst ernstig aangetast.”

De kosten voor arbeid stijgen volgens de British Growers Association in Engeland met 15%. Die voor kunstmest en machines en verpakkingen met 40%. Door gebrek aan chauffeurs en duurdere brandstof stijgende kosten van transport ook met tientallen procenten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin