Doorgaan naar artikel

Britse agrifoodbedrijven willen plukrobot

Een groep Britse bedrijven in de agrifoodbusiness bundelt de krachten om een robot te ontwikkelen die fruit kan plukken en verpakken. De robot moet het tekort aan personeel tackelen.

De samenwerking wordt ondersteund door ruim honderd producenten van verse land- en tuinbouwproducten. Ook nemen organisaties als de universiteit van Lincoln, boerenbond NFU, en innovatie- en kennisorganisaties (zoals in Nederland de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) eraan mee.

Start-up Dogtooth Technologies werkt aan een plukrobot die op tafelhoogte zachtfruit kan plukken. - Foto: Dogtooth Technologies

Start-up Dogtooth Technologies werkt aan een plukrobot die op tafelhoogte zachtfruit kan plukken. – Foto: Dogtooth Technologies

Tekort aan arbeidskrachten oplossen

Voldoende tijdelijk (buitenlands) personeel vinden en huisvesten om de oogst binnen te halen is al lange tijd een moeilijk verhaal, in Nederland net zo goed als in het Verenigd koninkrijk. De corona-uitbraak heeft de kwetsbaarheid van deze manier van werken dit seizoen nog eens duidelijk onderstreept. Tijd om de schouders onder zo’n robot te zetten, vinden de Britten.Het initiatief beoogt de samenwerking te bevorderen tussen deskundigen in robotica, mechanisatie en landbouw, de werkbaarheid van het robotconcept aan te tonen en proeven op praktijkboerderijen te coördineren.

Start-up in zachtfruit

Het initiatief hoeft niet helemaal van nul te beginnen. Zo is de start-up Dogtooth Technologies al gevorderd met een machine die autonoom door kassen beweegt en zachtfruit plukt dat op tafelhoogte groeit. Ook selecteert de robot het geschikte fruit en sorteert dit in verzamelbakjes. Eerste insteek voor het bedrijf is overigens niet het arbeidsprobleem, maar de kwaliteit van het plukwerk: constant, de klok rond en in de koele uren ’s nachts want dat is beter voor het product.

Share this

Afbeelding
Peter Hill

freelance redacteur mechanisatie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin