Brits prijsplafond moet hoge gaskosten teelt dempen

22-09 | |
Tomatenteelt in Brits/Nederlandse kassen van Thanet Earth.
Tomatenteelt in Brits/Nederlandse kassen van Thanet Earth.

De Britse overheid heeft een steunpakket aangekondigd met prijsplafond dat ligt op de helft van de verwachte groothandelsprijzen.

Dat blijkt uit de Energy Bill Relief Scheme. Als de Britse groenteteelt gesteund wordt, heeft dat grote gevolgen voor bijvoorbeeld Nederlands leveranciers van uitgangsmateriaal, die mogelijk andere bestellingen krijgen met een vroegere start van de teelt.

Het prijsniveau ligt op € 86 per MWh voor gas

Het steunprogramma voor bedrijven in het Verenigd Koninkrijk (inclusief Noord-Ierland) duurt zes maanden en geeft een korting op contracten die na 1 april zijn afgesloten, maar ook op variabele contracten bij bedrijven. De steun wordt automatisch door energieleveranciers ingecalculeerd, dus tegen zo minimaal mogelijke administratieve lasten voor bedrijven. Het prijsniveau ligt op € 86 per MWh voor gas. Voor glastuinbouwbedrijven is dat de grootste energie-uitgave. De Britse overheid is door de brexit niet langer gebonden aan Europese kaders voor staatssteun, waardoor steunmaatregelen kunnen afwijken van Nederland of België.

Korte termijn van zes maanden

Voorzitter van de Britse boerenbond NFU, Minette Batters, is blij met het pakket: “We verwelkomen de details die vandaag zijn aangekondigd in het energiesteunpakket dat een broodnodige buffer zal bieden voor boeren, telers en voedingsbedrijven die kwetsbaar zijn voor hoge groothandelsprijzen voor energie.” Wel zijn er vragen over de korte termijn van zes maanden. Het steunpakket voor huishoudens is gebaseerd op 2 jaar. De maatregel betekent ook dat bestaande milieuheffingen tijdelijk worden geschrapt.

Jaarcongres British Tomato

De koepel voor Britse tomatentelers British Tomato kon niet reageren op de maatregel. Zij voeren donderdag 22 september hun jaarcongres, maar een woordvoerder zei dat het goede nieuws zal worden besproken tijdens het congres. Of dat steunpakket teeltplannen van bedrijven nog kan wijzigen voor komende winter of vroege voorjaar is niet duidelijk, maar wel te verwachten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer