Doorgaan naar artikel

‘Brits eten duurder door onvoldoende seizoensarbeid’

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

De Britse consument zal minstens 10% extra voor zijn voedsel moeten gaan betalen, om de oplopende kosten voor arbeid op te vangen. Dat oppert directielid Phil Pearson van APS, het grootste verpakkingsbedrijf voor tomaten in het Verenigd Koninkrijk.

APS verpakt en distribueert wekelijks een miljoen verpakkingen tomaten. Ze liggen meestal binnen 24 uur in de supermarktschappen, maar dit jaar zijn er niet genoeg seizoensarbeiders aan de inpaklijnen en niet genoeg vrachtwagenchauffeurs voor het transport, Volgens Pearson van APS resulteert dat in tonnen afval. Hij deed zijn beklag recent in een praatprogramma op de BBC en in The Fresh Produce Journal. “Volgend jaar zullen we onze glastuinbouwareaal moeten krimpen met het equivalent van honderden voetbalvelden”, vreest hij.

Groenten weggooien

De Britse National Farmers Union rapporteerde in juli al dat een op de drie vacatures voor seizoensarbeid dit jaar niet werd ingevuld. De uit twintig bedrijven bestaande coöperatieve telersvereniging ‘East of Scotland Growers Group’ werd door het gemis aan voldoende werkhanden onlangs gedwongen om 5 miljoen bloemkolen en broccolischermen weg te gooien. James Porter, een Schotse aardbeiteler en lid van de Angus Berry Group, meldt dat de kosten vanwege de arbeidsperikelen voor hem dit jaar 25% hoger uitvielen in vergelijking met vorig jaar. “Het is niet gemakkelijk geweest en daarom zijn veel telers aan het heroverwegen wat ze doen. Ik ken zeker drie collega’s die besloten hebben om helemaal te stoppen.”

De arbeidscrisis is een gevolg van de brexit, waardoor veel buitenlandse werkers het Verenigd Koninkrijk verlieten.

Beheer
WP Admin