Brexitchaos raakt perenmarkt

27-03-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Brexitchaos raakt perenmarkt
Brexitchaos raakt perenmarkt

Een gevoelige prijsdaling voor Conference op de Belgische veilingen dinsdag 27 maart lijkt veroorzaakt door de brexit.

De vraag schoot tekort op de dinsdagveiling in Borgloon, wat te verklaren valt door de datum 29 maart. Handelaren en exporteurs hebben extra peren ingekocht voor de veronderstelde brexitdatum. Nu er uitstel komt van een brexit, is de inkoop door deze bedrijven achtergebleven. Er is namelijk extra voorraad.

Prijseffect

De telers zelf waren verrast over de grote prijsdaling die zichtbaar werd. Zo kelderde de prijs voor de grotere exportgeschikte maten van € 0,70 naar € 0,56 per kilo. Bij andere sorteringen was dat ook zichtbaar. Voor de 55 millimeter vruchten bleef de prijs gelijk, maar dat niveau was met € 0,33 al mager. Prijzen in de voorverkoop lagen op € 0,475 voor 65-75 millimeter vruchten. BelOrta is tevreden over het instrument voorverkoop dat sinds oktober draait, ook in de huidige slechte marktomstandigheden.

Effect Nederland

In Nederland bracht de maandagveiling bij FruitMasters deze week vaste prijzen op tot bijna € 0,80 voor 65-75 millimeter. Ook de balans kwaliteit kwam met vaste prijzen goed uit de verf. De inzinking op de klok in Belgíë hoeft daarmee geen effect te hebben op de Nederlandse markt. De Nederlandse veilklokken trekken meer binnenlandse kopers die geen brexit-voorraad hebben.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer