Doorgaan naar artikel

‘Brexit werpt schaduw vooruit’

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Er komt straks een streep door het vrije verkeer van goederen.

Brits premier Theresa May is hoopvol. ‘Als we ons verenigen in 2019, kunnen we er een succes van maken en een land opbouwen dat echt functioneert voor iedereen’, zegt ze in haar nieuwjaarsboodschap. Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk volgens plan de Europese Unie.

De tuinbouw houdt zijn hart vast

Streep door vrije verkeer van goederen

May’s optimisme wordt op zijn zachtst gezegd niet door iedereen gedeeld. In haar eigen land zijn de economen somber. Op het Europese vasteland werpt de dreiging van een harde brexit haar schaduw vooruit. Er komt straks een streep door het vrije verkeer van goederen. Het is nog onduidelijk hoe dit goederenverkeer wel plaatsvindt, maar vaststaat dat importkeuringen en exportcertificering voor veel vertraging en papieren rompslomp zorgen. De tuinbouw, met een belangrijke afzet in het Verenigd Koninkrijk, houdt zijn hart vast.

Aanpassing werkmethoden NVWA

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) werft ook al extra dierenartsen. In het jaarplan kondigt de dienst aanvullende maatregelen aan, zoals het aanpassen van werkmethoden. Dat klinkt niet per se goed. Een ander regime krijgt gevolgen voor álle activiteiten, niet alleen op het Verenigd Koninkrijk gericht. In een al overbelaste dienst gaat dit vaak ten koste van de speelruimte. Dat kan op korte termijn al voelbaar zijn.

Delen

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin