Doorgaan naar artikel

Brexit-effect klein, handelsbalans groente positief

In 2021 nam de uitvoer van Europese groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk af met 2 en 7%. Sommige stromen groeiden.

Het effect van brexit op de Europese groenten- en fruitexport is beperkt, concluderen marktonderzoekers in het European Statistics Handbook 2022. Dat is een jaaroverzicht van de internationale handelsbeurs Fruit Logistica die over twee maanden plaatsvindt. De angst dat de handel zou instorten door brexit, is daarmee niet bewaarheid. De afnemende stroom tomaten naar het Verenigd Koninkrijk die werd gesignaleerd, is niet een puur brexit-effect. Het past bij een meerjarige afname.

Spanje verliest meer terrein

Bij de uitvoer van Europese groente naar het Verenigd Koninkrijk verloor Spanje relatief meer terrein dan Nederland. Spanje leverde 5% van de handelsvolumes in, Nederland verloor 3%. Dat gaat om cijfers van twaalf maanden tot oktober 2021.

Voor fruit zijn de verschillen groter. Spanje wist meer fruit naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren, ondanks brexit. Nederland verloor 33% volume na brexit. De handel die verloren ging, was vooral re-export; tropisch fruit dat nu rechtstreeks naar het Verenigd Koninkrijk wordt uitgevoerd.

Positieve handelsbalans groente

Dat het Verenigd Koninkrijk nu als derde land wordt gezien en niet langer een EU-land, betekent dat de handelsstromen anders worden berekend. Zo is de handelsbalans voor fruit en groente verbeterd. Dat is het verschil tussen de export en import. Voor groente heeft de EU nu een positieve handelsbalans.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin