Doorgaan naar artikel

Brenninkmeijers met koop Dalsem in hightech kassen

Kassenbouwproject in Almaty, Kazachstan. - Foto: Dalsem Greenhouse Projects

Kassenbouwproject in Almaty, Kazachstan. - Foto: Dalsem Greenhouse Projects

Investeerder Cofra van familie Brenninkmeijer wil na overname kassenbouwer Dalsem verder ontwikkelen.

Het gaat om een volledige overname van de kassenbouwer Dalsem. Cofra, eigendom van de Nederlandse familie Brenninkmeijer, nam vorig jaar al een belang in Intelligent Growth Solutions (IGS). Dat is een toonaangevende Schotse partij voor indoor farming.

De overname van Dalsem is de tweede investering van Cofra in hightech tuinbouw. Cofra wil duurzame duurzame voedselsystemen in nieuwe gebieden introduceren. Daarmee doelt het bedrijf op nieuwe landen, waar voedselzekerheid kan worden vergroot door kassen en indoorfarming. Dalsem moet na de overname focussen op verdere groei in de Verenigde Staten, Europa en andere markten. Cofra heeft ook een energiebedrijf overgenomen (Sunrock).

Innovatie Dalsem versnellen

Jan Pieter Dalsem, algemeen directeur van Dalsem, blijft aan als directeur. Hij denkt met de steun en de langetermijnvisie van Cofra de activiteiten van Dalsem verder en sneller te kunnen opschalen. “De familie-eigenaars van Cofra zijn ondernemers in hart en ziel. Zij laten belangrijke operationele beslissingen bij voorkeur over aan de managers die het dichtst bij de klanten en markten zitten. Voor mij was deze geest van betrokken ondernemerschap een belangrijke factor.”

Dalsem gaat onder Cofra meer investeren in techniek, onderzoek en ontwikkeling, waardoor de kassen ‘slimmer’, meer datagestuurd en minder CO2-intensief’ worden. Dalsem: “We onderzoeken de mogelijkheid om in belangrijke landen een lokale vestiging te openen, zodat we nog dichter bij onze klanten en hun behoeften staan.”

Cofra actief in diverse sectoren

Cofra Holding AG is een particuliere groep bedrijven die in verschillende sectoren actief zijn, onder meer kledingretail (C&A), vastgoedbeleggingen (Redevco) en duurzame energie (Sunrock). Dat laatste bedrijf is gespecialiseerd in zonnepanelenprojecten in Nederland, waaronder landbouw. Wereldwijd werken 80.000 mensen voor de groep Cofra-bedrijven.

De overname van Dalsem vormt, net als de acquisitie van Sunrock in 2020 en de investering in Intelligent Growth Solutions (IGS), onderdeel van de diversificatiestrategie van Cofra. Gecontroleerde duurzame land- en tuinbouw zal de komende decennia van essentieel belang zijn om in de wereldwijde voedselbehoefte te voorzien, aldus Cofra. “Dalsem behoort mondiaal tot de meest bekwame ondernemingen in deze sector. Zij biedt niet alleen een unieke totaaloplossing voor zowel ervaren als nieuwe telers, maar doet dit bovendien met een beproefd commercieel model dat een solide basis vormt voor verdere investeringen”, zegt Boudewijn Beerkens, directeur van Cofra.

Beheer
WP Admin