Doorgaan naar artikel

‘Breder zwart-wit folie houdt goten schoner’

Bij gebr. Reijm in Berkel en Rodenrijs is de teeltwisseling in gang, en wordt er volop schoongemaakt en ontsmet.

Enkele weken geleden is het gewas geruimd. Het laatste staartje van de teelt viel niet helemaal mee. Piet Reijm: “Het werd net iets te vroeg donker. Anders had het nog iets beter afgelopen met de productie. Maar de komkommers zijn er dit seizoen wel allemaal af gekomen, waar we vorig jaar op het eind nog een hoop fijn stek moesten snijden.”

Wittevlieg bleef goed onder controle, maar trips was tot het einde van de teelt toe vrij hardnekkig aanwezig. De aantasting van virus was een tegenvaller, maar is de teler achteraf gelukkig nog heel hard meegevallen. “Ik had het nog nooit meegemaakt. Ik had gedacht dat de gevolgen heftiger zou zijn.”

Teeltgoten schoonspuiten

In de loods worden de sorteermachine en alle overige apparaten en materialen schoongemaakt. Eerder is de kas zelf al schoongemaakt. Het glas is twee keer afgespoten, de eerste keer met alleen water, de tweede keer na inspuiten met een desinfectiemiddel.

De ruim 50 kilometer aan teeltgoten zijn eerst ingespoten om vuil los te weken, om ze daarna schoon te spuiten met de hogedrukspuit. Het drainkanaal raakt altijd vervuild, maar de teeltgoten in zijn geheel waren schoner gebleven dan vorig jaar. “Toen lag er alleen een strookje wit plastic op de bovenkant. Nu hing het plastic ook over de zijkant van de goot en hebben we zwart-wit folie gebruikt in plaats van helemaal wit. Daarmee blijven de goten veel schoner.”

Alle groene delen zijn zorgvuldig uit de kas verwijderd. “Dat klinkt simpel, maar als je ’t gaat bekijken, is dat toch ingewikkelder dan je denkt. En dan hebben wij met een hogedraadteelt nog het voordeel dat het gewas dankzij de hogedraadhaken niet direct contact heeft met de gewasdraad, zodat je geen baarden van de draad af hoeft te borstelen en te branden. Maar aan de goot, en op allerlei andere plekken, kom je wel baarden tegen die je er met de staalborstel af moet halen. Dat doe je zo nauwkeurig mogelijk, maar de laatste zul je nooit hebben.”

Tweede schermdoek

Er is al een keer ontsmet. Als het tweede schermdoek is geïnstalleerd onder het bestaande doek, zullen er nog een paar ontsmettingsrondes volgen. Op 5 januari kan er dan weer geplant worden, opnieuw met het ras Hi Power. “De praktijk zal het moeten leren, maar we hopen dat het teelttechnisch nog beter gaat met een tweede doek in plaats van een AC-folie. Met een warm voorjaar laat je zo’n AC-folie makkelijk te lang liggen, wat problemen geeft.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Piet Reijm

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin