Doorgaan naar artikel

Brandpunt belicht tuinbouwbeleid Rabobank

Image

De Rabobank gaat in tv-programma Brandpunt vanavond in op haar rol in de tuinbouwcrisis.

Volgens de programmamakers erkent Rabobank-directeur Ruud Huirne dat in een ‘aantal gevallen’ te soepel geld is geleend aan tuinders. Dat stellen de makers in een vooraankondiging. Volgens de Rabobank kan de problematiek van faillissementen in de tuinbouw niet los worden gezien van versnippering en gebrek aan onderscheidend vermogen bij telers zelf. De zorgplicht van de bank is niet in het geding, stelt Huirne via zijn woordvoerder: “Ik vind dat onze bank daar voldoende aan heeft gedaan, en dat nog steeds doet!” Dat de bank de afgelopen jaren de eisen voor financiering heeft aangescherpt, is overigens al veel langer bekend, stelt de woordvoerder desgevraagd.

financieringsbeleid

Huirne stelt in de uitzending dat het tuinbouwbeleid intern is onderzocht. “Wij hebben heel goed gekeken hoe dat proces intern is verlopen. En als je dan heel scherp kijkt, met de kennis van nu, kun je zeggen dat we onze financieringsrichtlijnen af en toe misschien bij een aantal gevallen te soepel hebben toegepast”.

De marktomstandigheden zijn veranderd, zegt Huirne: “In veel gevallen hebben we goed gehandeld. De Rabobank financierde plannen die gebaseerd waren op gezonde ambities van ondernemers, die aansloten op de groeiende exportvraag en de behoefte aan investeringen in innovatie en energiebesparende voorzieningen.” In veel gevallen is dat ook goed gegaan, stelt hij. Al heeft de glasgroentesector al enkele jaren te maken met magere opbrengsten.

De ondernemers hebben voor marktverbetering zelf de sleutel in handen door aan het herstelplan van McKinsey mee te werken, stelt Huirne. “Die magere opbrengsten zijn het gevolg van een groot productaanbod in Europa, terwijl Nederland zich onvoldoende onderscheidt in de markt en onvoldoende marktkracht heeft.”

Uitzending

Het programma heeft voormalig paprikateler Peter Luijendijk gevolgd, van stichting Zorg om Boer en Tuinders en blogger van gfactueel.nl. Hij bouwde vlak voor de crisis een nieuw bedrijf en zag dat in een paar jaar ten gronde gaan.

Brandpunt gaat in de uitzending dieper in op klachten over de rol van de Rabobank in de glastuinbouwsector. Oud Rabo-topman Bart Jan Krouwel pleit voor een onafhankelijk meldpunt voor MKB’ers die problemen hebben met de bank.

De uitzending is te zien op 03 februari 2015 om 20:25 uur op NPO 2.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin