Doorgaan naar artikel

‘Brand Shell is geen tweede Chemie-Pack’

Na de brand bij Shell in Moerdijk heeft de brandweer zware metalen aangetroffen in een van de bodemmonsters. Toch spreekt burgemeester Jac Klijs van Moerdijk niet over een ’tweede Chemie-Pack’.

Bij de brand is ethylbenzeen vrijgekomen. Dat meldt de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Om wat voor zware metalen het in de grondmonsters gaat, kon een woordvoerster niet zeggen. De brandweer raadt mensen aan om hun handen te wassen met zeep als ze roetdeeltjes hebben aangeraakt en hun schoenen te vegen voordat ze naar binnen gaan. Nog niet duidelijk is wat dat betekent voor de teelt in de regio Moerdijk. De groente en fruitsector heeft juist een calamiteitenmeldpunt ingesteld. Het GroentenFruit Huis laat weten dat volop informatie wordt ingewonnen over de mogelijke consequenties voor de groenteteelt en handel. Het is te vroeg om daarover op dit moment iets te zeggen, laat een woordvoerder weten.

Geblust

De brand die dinsdagavond omstreeks 22.45 uur uitbrak in de fabriek van Shell in Moerdijk, is geblust. Dat heeft de gemeente woensdagochtend laten weten. De situatie op het industrieterrein is inmiddels weer veilig. Omwonenden hoeven hun ramen en deuren niet meer gesloten te houden.

Hulpdiensten zijn momenteel aan het afschalen. ”Het is echter niet zo dat er nu een colonne aan brandweerauto’s direct wegrijdt”, aldus een woordvoerder van de politie. ”Een aantal brandweerlieden blijven nablussen en controles uitvoeren.”

Eerder op de ochtend werd het terrein al grotendeels vrijgegeven. Alleen de weg naar Shell blijft afgesloten. ”Bedrijven op het industrieterrein kunnen dus gewoon open”, zei de politie. Agenten zullen controleren wie het terrein op willen om ramptoeristen tegen te houden.

Gewonden

Bij de brand raakten twee mensen lichtgewond. Zij zijn met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht en mogen woensdagochtend vroeg waarschijnlijk weer naar huis.

De brandweer heeft metingen verricht. Hieruit is gebleken dat bij de brand geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Wel is ethylbenzeen vrijgekomen, maar dit is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. In de Hoeksche Waard, ten noorden van Moerdijk, zouden deeltjes zijn neergekomen. Inwoners die bezorgd zijn kunnen hierover bellen met de gemeente.

Explosies

De brand brak uit na twee explosies bij een reactorvat op de raffinaderij. Het vat van de zogenoemde MSPO-2 installatie werdonderhouden en was daarom niet in gebruik.

Volgens burgemeester Jac Klijs van Moerdijk is het vat ingestort, waarbij een vloeistof vrijkwam. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. De explosie zou plaats hebben gehad nadat twee medewerkers elkaar hadden afgelost.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin