Doorgaan naar artikel

Brabant verbiedt middelen en kunstmest op pachtgrond bij Natura2000 per 2025

brabant pachtgrond

Foto: Ronald Hissink

De provincie Noord-Brabant verbiedt het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen in de nabijheid van Natura 2000-gebieden.

Het verbod geldt vanaf 1 januari 2025 bij nieuwe contracten, voor grond die eigendom is van de provincie en door agrariërs wordt gepacht. Op provinciale gronden die binnen 1 kilometer van een Natura 2000-gebied liggen, mogen dan geen kunstmest en chemische gewasbescherming worden gebruikt.

De grond in Brabant is schaars, dus moeten we er verstandig mee omgaan

VVD, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Lokaal Brabant hadden vorig jaar in hun coalitieakkoord opgeschreven dat de provincie op dit gebied ‘het goede voorbeeld’ moet geven. Het provinciebestuur heeft dat voornemen nu vastgelegd en wil hiermee bijdragen aan de kwaliteit van water, bodem en biodiversiteit.

“We zijn de meest vooruitstrevende provincie van Nederland als het gaat om de duurzame inzet van onze eigen grond”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders (PvdA). “Dit is daarbij een belangrijke volgende stap. De grond in Brabant is schaars, dus moeten we er verstandig mee omgaan.”

Pachtgronden via openbare inschrijving

De provincie biedt pachtgronden aan via openbare inschrijving. Bij nieuwe contracten geldt vanaf komend jaar het verbod. “Een belangstellende kan zélf bepalen welke pachtprijs geboden wordt”, zegt een woordvoerder. “Als provincie houden we rekening met lagere pachtopbrengsten, omdat we strengere eisen stellen aan onze gronden.”

Het Brabantse provinciebestuur hoopt dat andere grondeigenaren dit voorbeeld volgen. De provincie Brabant maakte vorige week ook bekend € 22,5 miljoen te willen gaan investeren in de aankoop van grond. Agrariërs zouden deze grond dan voor een aantrekkelijke prijs terug mogen pachten als de grond alleen als grasland wordt gebruikt.

Delen

Image
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin