Doorgaan naar artikel

Brabant staat vlak voor besluit warmtenet

Minder rigide omgaan met energie- en warmtevraag en -aanbod van tuinders. - Foto: Kuppens Fotografie

Minder rigide omgaan met energie- en warmtevraag en -aanbod van tuinders. - Foto: Kuppens Fotografie

De provincie Noord-Brabant wil in mei een besluit nemen over een warmtenetwerk van industriehaven Moerdijk naar tuinders in Prinsenland.

Volgens de provincie is het warmtenet gezien de recente ontwikkelingen nog prominenter in beeld gekomen. Door het afschakelen van Groninger gas kan de warmtevraag van tuinders ook met restwarmte ingevuld worden. Het project kent ook sterke partners, met Enexis, Shell, Attero, Suiker Unie, Havenbedrijf Moerdijk, BMC, gemeente Moerdijk en Steenbergen, de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij TOM, tuinders van Nieuw-Prinsenland en provincie Noord-Brabant.

Sleutelproject

De provincie Noord-Brabant schrijft daarover in een rapport over Brabantse sleutelprojecten. Het project EnergywebXL is zo’n project. De financierbaarheid van dit scenario wordt nu onderzocht. Als dit project financierbaar geacht wordt, zal een nieuwe overeenkomst worden getekend voor de volgende fase. Dit staat in mei gepland. Dat moet leiden tot een daadwerkelijke start van de aanleg in 2020 of in 2021, zodat de verbinding daadwerkelijk tot stand komt tussen de industrie en de tuinders.

Uitbreiden netwerk

Het project is uitbreidbaar, schrijft de provincie. Nu is alleen een koppeling voorzien tussen bedrijven in Moerdijk en tuinders in Prinsenland. Dat kan worden uitgebreid met bedrijven in de Spiepolder, maar ook met andere regio’s. Doel van de provincie Noord-Brabant is om met Energyweb XL een publiek open warmtenet te maken, wat de acceptatie van warmtenetten een stap verder brengt. De eerste resultaten van de businesscase lijken te duiden op een ‘maatschappelijk acceptabel rendement’.

Beheer
WP Admin