Doorgaan naar artikel

Brabant onderzoekt toekomst glasbedrijven

De provincie Noord-Brabant brengt haar glastuinbouw in kaart met te verwachten toekomstperspectief van de bedrijven.

De gedeputeerde Annemarie Spierings stelt daartoe een glastuinbouwmonitor op en een notitie over toekomstige kaderstelling voor de glastuinbouw. Dat is voor het laatst gebeurd in 2012 en daaruit kwam het beleid voort om solitaire bedrijven nog maar beperkt te laten groeien. Van de 900 glastuinbouwbedrijven in Brabant waren er in 2012 nog 458 solitair gelegen (in gemengd agrarisch gebied). Circa twee derde van het areaal van de glastuinbouw in die provincie werd ingenomen door glasgroentebedrijven.

In 2001 waren er nog 568 solitaire bedrijven.

Concentratiegebieden

Brabant heeft sindsdien sterkt geïnvesteerd in de ontwikkeling van concentratiegebieden in Prinsenland en Deurne. Na het vollopen van dat eerste gebied lijkt Deurne ook tot ontwikkeling te komen.

Nieuwe ontwikkelingen

Volgens een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant is de monitoring feitelijk een evaluatie of actualisatie van het ruimtelijk beleid voor glastuinbouw, omdat de ontwikkelingen in en rond de (glas)tuinbouwsector niet stilstaan en we ons intussen ook voorbereiden op de komst van de omgevingswet. Daarnaast beraadt Brabant wil Brabant een actieve rol opnemen om duurzame warmtevoorziening te ontwikkelen voor glastuinbouwbedrijven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin