Doorgaan naar artikel

Brabant blijft sterke zachtfruitprovincie

Vernieuwing in de aardbeienteelt in provincie Noord-Brabant. - Foto: Bert Jansen

Vernieuwing in de aardbeienteelt in provincie Noord-Brabant. - Foto: Bert Jansen

In Brabant is 76% van het aardbeienareaal gevestigd. Uitbreiding van kassen kwam ook uit zachtfruit, net als teelt onder zonnepanelen.

Dat blijkt uit een publicatie van Provincie Noord-Brabant van het Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB). Met 2.186 hectare aardbeienteelt in 2020 bleef het areaal in Noord-Brabant stabiel ten opzichte van 2015. Landelijk betekent het een aandeel van 76% in de buitenteelt.

Het Brabantse aandeel kasteelt (groenten, sierteelt en fruit) is geringer, met 16%. In Noord-Brabant is echter sprake van uitbreiding van het glasareaal. Met 1.475 hectare groeide het glasareaal bijna 200 hectare ten opzichte van 2015, mede door concentratie in Prinsenland. Ten opzichte van 2019 is de groei van het glasareaal 64 hectare, met name in zachtfruit, zo becijferde de provincie.

Innovatieprojecten zachtfruit

De provincie stimuleert innovatie en beschrijft het project biologische gewasbescherming van Genson Fresh Fruits & Vegetables samen met Natuur & Milieu, Bakker Barendrecht en Albert Heijn rond biologische bestrijding. In eerste instantie is dit een experiment in 9 hectare doordragers, waar de biologische bestrijders cucumeris en orius zijn ingezet tegen trips. De resultaten zijn bemoedigend. Grote tripsbesmettingen zijn voorkomen door inzet van biologische bestrijders, met als gevolg een belangrijke afname in milieubelastingpunten. De kosten zijn (nog) wel hoog, schrijft de provincie.

Meer teelt onder zonnepanelen

Ook beschrijft de provincie het project in Meijerstad waar fruitteler Maarten van Hoof zonnepanelen combineert met aardbeien en frambozenteelt. De teler wil na de proef opschalen naar 10 hectare zonnepanelen boven zijn fruit. Ook andere telers worden daarbij betrokken.

Beheer
WP Admin