Doorgaan naar artikel

Boze buren blokkeren betere bedden

FruitVillage met bedden voor 350 arbeidsmigranten in Geldermalsen loopt vertraging op. Maar er is ook goed nieuws uit de Betuwe.

Waarom goede huisvesting van arbeidsmigranten vaak mislukt. Dat is de kop boven een artikel in het FD deze week. Wat volgt is een zeer herkenbaar verhaal met een hoofdrol voor FruitVillage. Dat moet (of moest?) een paradepaardje worden van fijn onderdak voor in dit geval zo’n 350 internationale werknemers. Maar een clubje omwonenden ziet dat anders. De harde kern daarvan is zo vasthoudend in hun bezwaren – desnoods tot aan de Raad van State – dat het nog wel jaren kan duren voordat de bouw van de 175 appartementen naast de Fruit Tech Campus aan de westrand van Geldermalsen van start zou kunnen.

FruitVillage
Toekomstbeeld van huisvesting voor 350 buitenlandse werkers naast de Fruit Tech Campus in Geldermalsen. Beeld: FruitVillage

Een somber verhaal. Maar je kunt het natuurlijk ook omdraaien. Waarom goede huisvesting van arbeidsmigranten vaak een succes is. Het Financieele Dagblad haalt namelijk gelukkig ook een ander wél geslaagd project aan, aan de andere kant van de Maas, in Wijk en Aalburg. Met 132 bedden kleiner dan in Geldermalsen. En met kennelijk net iets minder bezwaarmakende buren. Net iets minder, want ook hier was wel degelijk wat bezorgd weerwerk naar de gemeente, toen die in 2020 met de plannen kwamen. Dergelijke plannen waar geen enkel bezwaar tegen wordt geuit, dát zou een plek op de voorpagina van de krant verdienen.

Slecht nieuws kleurt onze kijk

We weten allemaal dat goed nieuws geen nieuws is. En dat door al het wél groot gebrachte slechte nieuws onze kijk op de werkelijkheid wat donkerder gekleurd wordt. Terwijl het in het welvarende Nederland gemiddeld zonniger aan toe gaat dan in misschien wel 95% van alle landen op deze Aarde.

Daarom bij deze ook maar eens een recent positief bericht uit de Betuwe. De regionale redactie van het AD schreef gisteren: “Buren moet niet al te streng zijn voor ondernemers die arbeidsmigranten huisvesten en dit de afgelopen jaren netjes hebben gedaan. Dat wil een ruime meerderheid van de Burense gemeenteraad.”

En als nou behalve de gemeentepolitici van Buren ook alle buren van mooie en comfortabele nieuwbouw voor die harde werkers van over de grens wat minder streng zouden zijn…

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin