Doorgaan naar artikel

Borgstellingskrediet gascrisis ontziet teler deels

Voor overbruggingskrediet uit de steunregeling mogen banken telers een lagere persoonlijke borg te vragen.

Dat blijkt uit de regeling die is gepubliceerd in de Staatscourant. Bij deze borgstellingsregeling wordt een persoonlijke borg van 10 procent verlangd van aanvragers. In de reguliere regeling voor landbouwborgstellingskrediet is dat 25 procent. De overheid staat borg voor 70 procent van het noodkrediet.

Liquiditeitssteun

Het overbruggingskrediet is liquiditeitssteun voor bedrijven die kampen met gevolgen van hoge gasprijzen. De steunregeling wordt uitgevoerd in de bestaande subsidiemodule Borgstelling mkib-landbouwkredieten. Hierbij staat de staat borg voor een deel van kredieten van banken aan telers.

2 jaar overbruggen

De steunmaatregel is verder aangepast om bedrijven toegang te geven. Want ook als bedrijven het maximum aan borg al uit de bestaande regeling ontvingen, wordt die ruimte vergroot met maximaal € 300.000. Het is de verwachting dat bedrijven 2 jaar moeten overbruggen met hogere energieprijzen, blijkt uit de regeling. Ook de aflossingstermijn is daarop afgestemd. Banken hebben de ruimte om bedrijven pas na twee jaar te laten starten met aflossen. Wel is de termijn gesteld op vier jaar, terwijl de reguliere regeling uitgaat van zes jaar.

Banken kunnen bedrijven met meer instrumenten helpen dan alleen verstrekking van een overbruggingskrediet. Dat kan ook door ophoging van het rekening-courantkrediet of opschorting van aflossingen van bestaande kredieten. In hoeverre dat gebeurt is niet duidelijk.

Regeling verlaat

De regeling was aanvankelijk bedoeld voor afgelopen winter, maar door een late Europese toets komt deze regeling pas voor komende winter in werking. De openstelling is namelijk op 1 juli.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin