Doorgaan naar artikel

‘Boomspecifiek werken geeft kwart grotere oogst’

Precisieteelt met taakkaart levert dit jaar een kwart meer oogst op bij hardfruitbedrijf Verstegen.

Als precisiefruitteler en NPPL-deelnemer is Sander Verstegen uit Opijnen erg tevreden over het werken op taakkaart bij diverse teeltmaatregelen. Voor de pluk was het al goed zichtbaar dat percelen hierdoor veel uniformer worden in groei en vruchtdracht. Uit een proef die Aurea Imaging samen met Kubota op het bedrijf doet, bleek dat de rijen waar op taakkaart met ATS en groeiregulator Regalis gespoten is, liefst 27% meer produceerden.

In het traditionele blok is op alle bomen met bloemdunningsmiddel ATS gespoten en op het blok precisiefruitteelt zijn alleen de goed bloeiende bomen boomgericht met ATS bespoten. In het blok precisiefruitteelt is bovendien op alleen de minder bloeiende bomen met Regalis gespoten, waardoor deze bomen minder hard groeiden en een betere vruchtzetting hadden. In het traditionele blok is helemaal geen Regalis ingezet.

Grotere en beter appelpluk

De pluk eindigde rond 1 november met de laatste Kanzi- en Tessa-appels. Uiteindelijk is op het hele bedrijf net wat meer geplukt dan vooraf geraamd. Ook kwalitatief ging het voor de wind. Vooral de omstandigheden voor kleuring waren dit jaar super. “Dat was niet alleen een kwestie van het gunstige weer, maar ook door het volop inzetten van de bladblaasmachine, die appels meer in het licht zet. Die bladblaasmachine willen we echt niet meer kwijt”, zegt Verstegen

Rustig in de boomgaard

In de boomgaard is het nu rustig. Er is een keer Captan tegen de vruchtboomkanker gespoten. Er wordt nu voorgesnoeid, waarbij alleen wat dikke takken die veel licht wegvangen worden weggehaald. Als later in november de perenbomen kaal zijn en rond 22 november de medewerkers van de snoeiploeg weer terug zijn, start de wintersnoei pas echt.

Gesorteerd wordt er nu ook niet en dat is eigenlijk elk jaar zo. Deze herfstperiode is vaak een periode van mindere prijsvorming, met ook veel appels op de markt die niet lang bewaarbaar zijn. Tot het nieuwe jaar zal bij Verstegen daarom heel weinig gesorteerd worden.

Feestje voor Tessa’s

Tijdens de pluk was er op zijn bedrijf nog een drukke dag voor een geselecteerde groep dames met de naam Tessa. Koninklijke Fruitmasters had grootst uitgepakt om op deze wat ludieke manier zijn nieuwe clubras Tessa juist op hun bedrijf in the picture te zetten.
Verstegen vindt als teler van het eerste uur Tessa echt een aanwinst. Tessa is een aantrekkelijke appel om te zien en zit als kruising tussen Gala met Pink Lady duidelijk in het wat zoetere segment. Juist jongere consumenten willen liever echt wat zoetere appels in het Gala-segment. In elk geval zoeter dan de meeste in Nederland geteelde zoetzure appels als Elstar, Jonagold en Kanzi.

Wel rooien maar nog niet planten

Deze winter wordt nog 6 hectare oude Kanzi, Elstar en Red Prince gerooid. Dit gerooide perceel krijgt rust tot het komende zomer klaar wordt gemaakt voor inplanting. Omdat de rijen die nu nog in de verkeerde plantrichting staan en straks Noord-Zuid andersom geplant worden, wordt het perceel meer dan normaal op zijn kop gezet. Verstegen wil niet het risico lopen van een nat voorjaar waardoor de boom zou moeten starten met een mindere bodemstructuur.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin