Doorgaan naar artikel

‘Bonden maken of breken de tuinbouw’

”Er wordt wel geklaagd door de tuinders dat jongeren niet in een baan in de tuinbouw geïnteresseerd zijn. Maar het bárst van de jongeren in de tuinbouw. Alleen doen de meeste tuinders doen er niks mee. Ze laten ze rotklusjes doen en meer niet.”

Dat zegt Gerard Roest, agrarisch bestuurder bij FNV Bondgenoten in het Groenten & Fruit Magazine dat vandaag is uitgekomen. Uit de gegevens van Colland, waar alle medewerkers moeten worden aangemeld, blijkt dat ruim de helft van de mensen met een vast fulltime of parttime dienstverband in de tuinbouw jonger is dan 25 jaar.

Roest constateert met plezier dat er schot komt in de komst van een sociaal keurmerk voor eerlijke tuinbouwproducten. ”Wij pleiten al jaren voor zo’n keurmerk. De maatschappij accepteert het niet meer dat er gevallen van uitbuiting voorkomen. Als je dat niet oplost, los je het arbeidsvraagstuk ook niet op.” Het is een kerntaak van de vakbonden om die gevallen aan te pakken. ”Wij maken of breken het imago van de sector”, durft Roest daarom wel te zeggen. ”Niet dat wij dat graag willen. Maar wij verzinnen het niet zelf. Dat doen de tuinders.”

‘Inleen niet nodig’
Waar vroeger ook de tijdelijke werkkrachten in eigen dienst waren, is de tendens nu volledig verschoven naar inleenarbeid. Terwijl de arbeidsfilm met name in de glasteelten door het jaar heen eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. ”In de cao is ruimte om een winterdip in de werkgelegenheid op een glastuinbouwbedrijf op te vangen. De kosten kunnen niet het doorslaggevende argument zijn, want inleenarbeid is duurder dan vaste arbeid.”

Ziekterisico
Daar staat dan tegenover dat een werkgever met vast personeel een financieel risico zou lopen vanwege zijn loondoorbetalingsplicht bij ziekte. ”Maar dat is eenvoudig te verzekeren. Driekwart van de werkgevers in de tuinbouw is verzekerd bij Colland. Die hebben financieel geen last van een zieke werknemer. En dat je iets moet regelen als er een vaste werknemer ziek is, dat is niet anders dan wanneer er een uitzendkracht niet komt opdagen.”

Meer in het Groenten & Fruit Magazine Thema Personeel

Bron: Groenten & Fruit Magazine – Auteur: Ton van der Scheer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin