Doorgaan naar artikel

Bollenland klaarmaken voor bloemkool

Foto: lex Salverda premium

Foto: lex Salverda

Bloemkoolteler Pé Slagter in Andijk heeft het druk met beregenen. Tussen het planten, oogsten, wieden en spuiten door moeten haspels worden verzet.

“We kunnen het net aan”, zegt Slagter aan het begin van week 25. “Met slootwater houden we de planten in een lange periode van droogte zoet, maar het wachten is op een flinke plens regenwater. Dan kan het gewas eruit. Nu groeit het toch niet echt lekker.” Op de koolvorming heeft het volgens Slagter geen invloed, uitstel is eerder een gevolg van warme nachten gedurende een langere tijd en zo extreem is het nog niet geweest.

Om de 4 dagen planten

Dus wordt volgens schema om de 4 dagen geplant, zo’n 6 tot 7 hectare per week. Op 20 juni oogst hij Clarina en Guideline. Een hoek van 20-25 hectare is leeg. Van de 8 centimeter potten is alles weg, van de 6 centimeter potten 80% en in de 4 centimeter perspotten (stertrays) is het oogsten begonnen. “We lopen iets achter met de oogst. Dat komt door de koude start dit jaar. Maar de prijs is goed; voor alle sorteringen wordt een hoge prijs betaald. De vraag in binnen- en buitenland is groot.” Dit jaar had de bloemkoolteler nog niet gespoten met insecticiden, maar deze week zal hij starten met Movento en Tracer tegen luis en rupsen in kool die over ongeveer 2 weken wordt gesneden.

Op 1 perceel planten we dit jaar nog bloemkool en op het andere komen we in het voorjaar terug

Tulpenland komt vrij

De tulpenoogst in West Friesland is ook begonnen, waardoor land vrijkomt voor bloemkool. Slagter: “Op 1 perceel planten we dit jaar nog bloemkool en op het andere komen we in het voorjaar terug.” Slagter vindt dat bollentelers het land ongelijk achterlaten, waardoor het gevlakt moet worden en er worden paden ingereden. Ook wordt de grond losgewoeld en bemest met vaste geitenmest. “Daarna kunnen we weer planten. Andere percelen halen we los en zaaien we in met een groenbemester. Gras, als we er eind februari/maart al op willen. Dat spuiten we dan in november/december dood. Facelia of Japanse haver, als we het later in het voorjaar nodig hebben.” Het wachten is volgens de teler op regen. De plantwerkzaamheden gaan door tot half augustus. Na de tweede helft van juli voert Slagter het areaal dat hij per week plant voor oogst in de herfst op.

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Delen

Pé Slagter
Pé Slagter

Bloemkoolteler in Andijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin