Doorgaan naar artikel

BoF en Van Nature als Oxin Growers zichtbaarder

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Best of Four en Van Nature gaan vanaf 1 januari als Oxin Growers verder. Oxin wordt actiever in belangenbehartiging.

Dat zegt Jan Oosterom, de beoogd voorzitter van de fusievereniging. Dinsdag 3 december gaven de leden van Best of Four en Van Nature goedkeuring aan de nieuwe naam en aan het gezamenlijke GMO-programma. De naam Oxin is afgeleid van auxine een sturend planthormoon.

Belangenbehartiging

Oosterom merkt dat sinds de aankondiging van de fusie meer beroep wordt gedaan op de afzeteorganisaties om mee te praten over verschillende sectorzaken. “We zullen straks in onze bestuursvergaderingen ook steeds belangenbehartiging duidelijk op de agenda zetten om standpunten te bepalen en te beslissen waar we wel en niet voor onze telers een belangrijke waarde aan hechten. We zullen niet overal aan kunnen meedoen. Het is wel belangrijk om uit de praktijk mee te praten; er worden steeds vaker op afstand besluiten genomen over de sector.”

Voorzitters en directeuren van Van Nature en Best of Four. Vlnr: Jan Oosterom, beoogd voorziiter van de nieuwe coöperatie, Ton van Dalen, commercieel directeur in de nieuwe organisatie, Aad Sonneveld, bestuurslid in nieuwe organisatie en Hans Prins, financieel directeur van de fusie-organisatie. - Foto: Leander Varekamp

Voorzitters en directeuren van Van Nature en Best of Four. Vlnr: Jan Oosterom, beoogd voorziiter van de nieuwe coöperatie, Ton van Dalen, commercieel directeur in de nieuwe organisatie, Aad Sonneveld, bestuurslid in nieuwe organisatie en Hans Prins, financieel directeur van de fusie-organisatie. – Foto: Leander Varekamp

Omzet boven begroting

Voor Best of Four zijn dinsdagmiddag ook de jaarcijfers van 2018 goedgekeurd en werd het lopende afzetjaar belicht. Best of Four heeft dit jaar een omzetstijging van circa € 10 miljoen (tot 1 december) door betere prijzen in glasgroente. Bij hardfruit is de prijs iets minder dan andere jaren. In 2018 bedroeg de opgetelde kale productomzet van de afzetorganisatie circa € 320 miljoen. De nettowinst lag dat jaar iets onder de € 150.0000, licht Oosterom toe.

Voor de teler wordt het niet duurder

Op 1 januari gaan de organisaties Best of Four en Van Nature dus op in Oxin Growers. De belofte aan telers dat de kosten na de fusie niet hoger uitvallen, is ingelost, aldus Oosterom. De fusievoordelen op kostenniveau zullen later volgend jaar tastbaarder worden als de huur van een van de hoofdkantoren wordt stopgezet.

Beheer
WP Admin