Doorgaan naar artikel

Boeterente bij lange betaaltermijn grootwinkelbedrijf

Foto: RBI

Foto: RBI

Betaaltermijnen van meer dan 60 dagen moeten straks leiden tot opeisbare boeterentes.

Dat moet kleinere leveranciers beschermen tegen de inkoopmacht van grootwinkelbedrijven, blijkt uit een initiatiefswet van het CDA. Het CDA kwam met de initiatiefwet, omdat minister Henk Kamp een motie naast zich neerlegde om zelf de regels voor betalingstermijnen aan te passen.

Onredelijk

Deze initiatiefswet komt maar deels tegemoet aan de kritiek uit de groente en fruit sector. Het GroentenFruit Huis stelde eerder dat een betaaltermijn van 60 dagen of langer in de schakel tussen de handel en de afnemer geen uitzondering is. Een betaaltermijn van minimaal 60 dagen voor een vers product (dat ongeveer 7 dagen houdbaar is) is vanuit economisch opzicht bijzonder onredelijk, aldus het GroentenFruit Huis. De lange betaaltermijnen hebben volgens GroentenFruit Huis een negatief effect op de innovatiekracht en de financiële slagkracht van de bedrijven in de groente- en fruitsector. De grote afnemers gebruiken het leverancierskrediet feitelijk als alternatief voor bankkrediet. Het CDA wil 60 dagen nu dus als wettelijke termijn hanteren.

Opeisbaar

Volgens het CDA zou de boeterente opeisbaar moeten zijn tot 5 jaar na datum. Als de leveranciersrelatie dan beëindigd is, kan een leverancier nog steeds de boeterente opeisen. Volgens het CDA is dergelijke wetgeving noodzakelijk, omdat vrijwillige regels niet werken. Het initiatief Betaalme.nu heeft nauwelijks geleid tot deelname van grote bedrijven. Ook is factoring – een financiële constructie met banken omtrent krediet – feitelijk een andere manier om leverancierskrediet te verstrekken.

Volgens het onderzoek van Atradius Payment Practices Barometer Western Europe wachten Nederlandse bedrijven gemiddeld in 7% van de gevallen langer dan 60 dagen op de betaling van de door hen geleverde goederen of diensten. De betaaltermijn bedraagt volgens het rapport in 4,2% van de gevallen tussen de 60 tot 90 dagen. In 2,8% van de gevallen is de betaaltermijn langer dan 90 dagen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin