Doorgaan naar artikel

Boeren Flevoland slaan alarm over plan grote kazerne

Voor de nieuwe kazerne in de buurt van natuurgebied Horsterwold zou 500 hectare nodig zijn. - Foto: ANP premium

Voor de nieuwe kazerne in de buurt van natuurgebied Horsterwold zou 500 hectare nodig zijn. - Foto: ANP

Acht boerenfamilies in Zeewolde (Flevoland) hebben in een brandbrief aan hun dorpsgenoten alarm geslagen over plannen voor de bouw van een grote nieuwe kazerne voor de landmacht in het gebied rond natuurgebied Horsterwold. Ze noemen de plannen voor de nieuwe, grote kazerne ‘absurd’.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek sprak maandag in zijn nieuwjaarstoespraak over de plannen voor de bouw van een grote, moderne kazerne voor 7.000 militairen. Er zou 500 hectare voor nodig zijn. Verbeek zei tegen Omroep Flevoland dat hij zich persoonlijk sterk maakt voor het project en lobby voert in Den Haag om het naar zijn provincie te krijgen.

Afgelopen zomer maakte Defensie bekend een oogje te hebben op Zeewolde als locatie voor een grote nieuwe kazerne met opleidingsfaciliteiten.

Uniek agrarisch gebeid dreigt te verdwijnen

In het zoekgebied liggen negen agrarische bedrijven. De boerenfamilies die de brandbrief sturen, waarschuwen dat een uniek agrarisch gebied dreigt te verdwijnen. ‘De aanblik van het in- en uitrijden van de provincie via de Nijkerkerbrug, is straks door de komst van de megagrote hypermoderne kazerne nooit meer hetzelfde. Van ‘rust, rund, ruimte’ naar ‘massaal, hypermodern, gekrioel’. Van groen naar grijs.’

Verder wijzen ze op de bijdrage van de agrarische activiteiten aan de economie en op de natuurwaarden in het gebied die volgens hen onder druk komen te staan.

Groen maakt plaats voor grijs

‘Dit gebied moet wijken voor Amerikaanse taferelen in de polder’, waarschuwen de boeren in hun brandbrief. Groen maakt plaats voor grijs beton, vrezen ze. Niet alleen vanwege de kazerne zelf en de oefenterreinen, ook vanwege alle extra faciliteiten die nodig zijn en het verkeer dat die meebrengen.

De impact van de kazerne zou veel groter zijn dan die van het grote datacenter dat na protesten niet doorging. De boeren roepen inwoners en plaatselijke instanties op om alle mogelijkheden van inspraak te benutten om de komst van de kazerne tegen te houden.

Kabinet neemt halverwege 2023 besluit

Naar verwachting neemt het kabinet halverwege dit jaar een besluit over de locatiekeuze. Daarna zal de de uitwerking nog tien tot vijftien jaar duren, meldt de gemeente Zeewolde. Die benoemt ook dat de gevolgen voor de toekomst van de betrokken ondernemers groot zijn als de locatie echt gekozen wordt.

In december zijn de betrokkenen ingelicht.

Delen

Image
Johan Oppewal

chef redactie ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin