Doorgaan naar artikel

BoerBurgerBeweging wil ‘PvdD voedseldossier’ zijn

Caroline van der Plas

Caroline van der Plas

Voedselproductie moet meer aandacht krijgen in de Nederlandse politiek. BoerBurgerBeweging wordt een one-issue-partij.

Caroline van der Plas, onder andere oprichter van socialmedia-platform @BoerBurgerTweet gaat een politieke partij oprichten. De BoerBurgerBeweging wil in 2021 de Tweede Kamer in om voedsel beter op de politieke agenda te zetten. Ze neemt het initiatief samen met Wim Groot Koerkamp, Henk Vermeer en Marc Strijker van communicatiebureau ReMarkAble.

Caroline van der Plas wil in 2021 met een nieuwe 'Boerenpartij' meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. - Foto: Ronald Hissink

Caroline van der Plas wil in 2021 met een nieuwe ‘Boerenpartij’ meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. – Foto: Ronald Hissink

Waarom gaat u de politiek in?

“Voedsel moet beter op de politieke agenda komen. Het is nu een van de vele onderwerpen, maar het verdient veel meer aandacht. Het is heel belangrijk dat we goed en veilig voedsel hebben, maar ook dat de voedselproductie in Nederland behouden blijft. We willen het bestaansrecht van boeren, tuinders, vissers en jagers behouden. Daarnaast is de voedselproductie van belang voor de economie, de leefbaarheid van het platteland en de werkgelegenheid. Dat vraagt politieke aandacht.”

Vindt u dat er nu te weinig over voedsel wordt gedebatteerd?

“Er zijn wel debatten, maar het moet echt een agendapunt worden. De Partij voor de Dieren heeft het dier en dierenwelzijn op de politieke agenda gezet. Sinds de PvdD daar mee bezig is, zie je dat ook andere politieke partijen meer aandacht krijgen voor dierenwelzijn. Dat is wat wij ook willen met het thema voedsel. Het is een essentieel onderdeel van onze samenleving en gaat veel verder dan alleen de agrarische sector. Nu worden er in de verkiezingsprogramma’s slechts enkele zinnen of paragrafen aan voedsel besteed.”

Doen de huidige partijen in de Tweede Kamer het niet goed?

“CDA en VVD zien het ook wel als een serieus onderwerp, maar voor hen is het een van de vele onderwerpen waar ze zich op richten. Wij gaan dat niet doen. BoerBurgerBeweging wordt wat dat betreft een geweldige one-issue-partij.”

Een politieke partij is voor ons geen doel, maar een middel om de voedselproductie in Nederland te behouden

Waarom gaat u daarvoor een partij oprichten? Kunt u niet beter uw punt onder de aandacht brengen van bestaande partijen?

“Het is én én. We gaan niet zeggen dat andere partijen het niet goed doen. Voor ons is het belangrijkste dat voedsel een speerpunt wordt in de politieke agenda. Een politieke partij is voor ons geen doel, maar een middel om de voedselproductie in Nederland te behouden.”

Om een zetel te behalen zijn ongeveer 70.000 stemmen nodig, veel meer dan er landbouwbedrijven zijn. Waar gaat u de stemmen halen?

“Van boeren én burgers. Er wonen en werken heel veel mensen op het platteland en die willen ook dat het dorp leefbaar blijft. In Nederland zijn ongeveer 500.000 personen actief in de agrarische sector; in de primaire sector, maar ook bij toeleveranciers en verwerkers. Kiezers bepalen in het stemhokje of we bestaansrecht hebben.”

Veel nieuwe partijen stranden omdat ze de benodigde financiën niet rond krijgen. Hoe gaat u dat regelen?

“We zijn nu bezig met het opzetten van de BoerBurgerBeweging en we worden overladen met positieve reacties, zowel van boeren als van burgers. Ze vinden het een goed initiatief en willen ook meewerken en bijdragen. Verder gaan we kijken wat precies nodig is, wat we moeten doen en daarbij komen ook de financiën aan bod.”

U bent fanatiek promotor van de landbouw en van de veehouderij. Hoe gaat uw partij om met de vleesdiscussie?

“Voedsel is voedsel. Wat mensen eten, moeten ze zelf weten. Wij vinden het belangrijk dat mensen weten dat Nederlands voedsel goed is. Of het nu vlees, of groente is, of biologisch of gangbaar. Dat maakt niet uit.”

Gaat u straks zelf in de Tweede Kamer zitten?

“Dat staat nu nog niet vast. Het is niet mijn ultieme doel, maar als het zover is en ik in het profiel pas, dan zal ik geen nee zeggen. Maar in de eerste plaats probeer ik vooral vanaf de achtergrond dingen in beweging te krijgen. Het zou mooi zijn als we 1 of 2 zetels kunnen halen.”

Beheer
WP Admin