Doorgaan naar artikel

‘Bloemkoolteler van begin tot einde seizoen actief’

Oogst van winterbloemkool in maart 2020. Dit seizoen was het kantje boord met net niet te veel vorst om de bloemkool te vernietigen. - Foto: Lex Salverda

Oogst van winterbloemkool in maart 2020. Dit seizoen was het kantje boord met net niet te veel vorst om de bloemkool te vernietigen. - Foto: Lex Salverda

Dat is weer even met beide benen op de grond staan als bloemkoolteler. In de afgelopen jaren konden we bijna niets verkeerd doen, dit jaar bijna niets goed. Als je dit zo leest, zul je wel denken: wat is er aan de hand?

Nou, op dit ogenblik is het voor ons als bloemkooltelers alle zeilen bijzetten. Wij zijn vanaf het begin van het seizoen tot aan het einde actief. Dat houdt in dat we starten met de oogst van winterbloemkool, mits het natuurlijk niet te hard vriest. Nou, dat was al kantje boord met net niet te veel vorst om de bloemkool te vernietigen: we hebben 60% kunnen oogsten. De kolen waren van mindere kwaliteit, maar op een enkele klacht na voldoende voor de afnemers. En de prijzen waren goed, dus per saldo toch nog rendement.

Het planten van de vroege kool eind februari/begin maart ging prima. Doek erover en groeien maar. Daarna volgde een koude periode met veel nachtvorst en veel wind. De planten gingen slecht van start en de eerste oogst stelde wat uit, maar de prijzen waren redelijk zo in het begin.

Plantschema’s overboord

In mei konden we een poos niet planten, omdat het veel te nat was. Plantschema’s gingen overboord en de onkruidbestrijding was moeilijk of niet uitvoerbaar. Begin juni kregen we een groei-explosie met als gevolg veel onkruid en veel bloemkool op een hoop. Dat resulteerde in matige prijzen, een lager oogstpercentage en kleinere kolen.

Momenteel groeien de gewassen nog steeds niet naar tevredenheid. Bij het schrijven van deze column heeft het bij ons in 72 uur circa 90 mm geregend, rondom Alkmaar zelfs meer dan 140 mm! De gevolgen moeten we maar afwachten, hoewel al wel duidelijk is dat we daar ‘enige ellende’ van zullen ondervinden.

Grote verschillen tussen bedrijven

De verschillen zijn dus weer groot. Ten opzichte van voorgaande jaren, maar ook per bedrijf. Hoe je omgaat met je grond, of je voldoende personeel hebt en hoe je afzet geregeld is, zijn aandachtspunten die nu ineens gaan tellen.

Ondernemen gaat nooit vanzelf, iedereen is weer wakker geschud

Deze situatie is echter ook weer ergens goed voor. Ondernemen gaat nooit vanzelf, daar komen we opnieuw achter. Iedereen is weer wakker geschud en we hebben weer het besef dat het ook anders kan lopen. Als alles vanzelf gaat, kan iedereen het. Maar als je niet meer alle zeilen kúnt bijzetten, is het niet leuk om ondernemer te zijn. Zeker niet als je beseft dat we tot nu toe minimaal de helft minder omzet hebben gedraaid dan vorig seizoen. Gelukkig hebben we nog een poos te gaan tot het weer Sinterklaas is.

Beheer
WP Admin