Doorgaan naar artikel

Bloemkool, patatje en pilsje

Image

Foto: Canva

Als jullie deze column lezen zijn we alweer een aantal dagen in 2024 onderweg. Bij het schrijven van deze column is het nog 21 december, de kortste dag van het jaar. Gelukkig dan maar, bedenk ik op dat moment, wij oogsten die dag nog steeds bloemkool in de open lucht. Storm en regen worden getrotseerd en niemand krijg je zo gek, maar alle Slagters zijn nog aan het oogsten en de twee Nederlandse personeelsleden werken ook mee. Oh ja, er is ook nog een Poolse medewerker aanwezig.

In de media lezen we dat bloemkool een luxe groente aan het worden is, omdat het nauwelijks meer te betalen is. Dat bloemkool duurder in het schap ligt in vergelijking met jaren geleden is natuurlijk niet meer dan normaal. Ik zou zeggen: mensen, wen er alvast maar aan. In de komende jaren gaat bloemkool, maar ook andere groenten, alleen maar duurder worden. Toch is het onzin om te zeggen dat groenten in Nederland duur zijn. Even ter herinnering, één patatje mét kost inmiddels gemiddeld € 4 en een pilsje ongeveer € 3,50 en dat consumeert dan één persoon. Een bloemkool van € 3,50 eet je daarentegen met vier personen op. Dit soort prijzen zal de consument in het winterseizoen wel moeten betalen, maar wees gerust in het Hollandse seizoen komen wij wel uit met een winkelprijs van € 2,50. Als mensen in de zorg en het onderwijs al klagen over het salaris en werkdruk, dan mogen de consumenten toch blij zijn dat wij voor een zeer gezond product zoveel moeite doen om het ze naar de zin te maken. Groenten eten is toch gewoon een feestje!

‘Eén patatje mét is € 4, pilsje € 3,50 en dat voor één persoon’

Nadruk op onderhoud

Het was in 2023 al een lang seizoen, maar ook begin januari zijn we nog van plan om wat bloemkool te snijden. Verder ligt voor de komende periode de nadruk op het onderhoud, van zowel onze machines als van ons zelf. Voor het verkoopteam ligt er de taak om de contacten met onze afnemers te optimaliseren. Ze zullen blij zijn met ons. We hebben ons afgelopen jaar weer bij iedereen aan de afspraken gehouden en dat was ook geheel wederzijds. Echter, als we het over aankomend seizoen hebben, dan zouden ze wat minder blij kunnen worden, want we willen weer een hogere prijs voor onze producten. Ze zullen het zeker wel begrijpen, want we kunnen toch niet uit de pas lopen met de prijzen van het eerder genoemde patatje en het pilsje?

Tenslotte wil ik jullie een fantastisch 2024 toewensen, met het liefste ietsjes minder water van boven.

Bekijk meer

Delen

Image
Ton Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin