Doorgaan naar artikel

Bloemkool

‘Zo’n najaar is uniek’

Bert de Feijter in Emmeloord had vorige week nog een laatste oogstrondje te gaan. “Dat is mooi volgens planning, het streven is altijd half november klaar te zijn. Deze laatste week staat de groei wel stil, maar wel na een paar fraaie weken.” Het slot is met de rassen Faraday en Carina. Dat laatste ras is nieuw voor De Feijter. “Het is goed bevallen, goed gezond, al had de zelfdekbaarheid even beter gemogen. Faraday bevalt al jaren voor de herfst.” Terugblikkend noemt De Feijter het afgelopen jaar ‘gemiddeld’. “Met de 8-centimeterpotten doen we nooit mee, dus dat valt voor ons af. Voor het overige hebben de prijzen nooit echt gepiekt, ook niet in perioden dat het aanbod door het weersverloop minder was. Daar staat tegenover dat we ook geen echt slechte prijzen hebben gehad. We zijn uitgekomen op kostprijs met een goede plus.”

Nu nog kilveren
De weersomstandigheden dit najaar krijgen het predicaat ‘uniek’. “Overal waar we dit seizoen bloemkool hadden, hebben we sporen gereden, behalve op dit laatste perceel. Normaal is het andersom. We zijn nu ook bezig met het egaliseren, met een kilverbak. Dat dat nu nog kan, dat maak je nooit mee. Dat doen we met een RTK-GPS systeem (Trimble), die ook navigeert op hoogte. Je rijdt eerst enkele keren over het perceel. Zo wordt een hoogtekaart gemaakt, aan de hand waarvan je daarna aan het werk kunt gaan. De toepassing vereenvoudigt het kilveren aanzienlijk, je kunt een perceel ook echt op afschot leggen, het belang daarvan wordt gezien het neerslagpatroon steeds groter.”
Het ploegwerk volgt de komende periode. “Ik houd ervan in de winter de grond zwart te hebben, met de oogstresten onder de grond. Het lijkt me dat dat het beste is om mogelijke infectiebronnen te bestrijden, en de overleving van schadelijke organismen te beperken. En ploegen is goed voor het waterbergend vermogen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin