Doorgaan naar artikel

Bloemkool

Image premium

‘We hebben ze gewoon even niet’

Het is naar de zin van Bert de Feijter in Emmeloord te rustig in zijn bloemkool. “We zijn vroeger dan gepland begonnen met oogsten, maar nu lopen we een week achter in groei. Dat is puur door de weersomstandigheden. Twee weken geleden hadden we bijna geen bloemkool en deze week zitten we op 20 procent van wat we gepland hadden te oogsten. Dat is ‘een beetje weinig’, maar het heeft verder geen gevolgen voor onze contracten; we hoeven ook niet bij te kopen of zo. We hebben ze gewoon even niet en daar is begrip voor, maar het is wel jammer”, aldus De Feijter op 10 augustus. Hij verwachtte voor week 33 weer meer te kunnen leveren, maar de hausse zal in september komen. “Dat wordt een drukke maand.” De Feijter sneed in week 32 Kornalu, Cortes en Aldrin en dat verandert de komende weken niet. Vanaf half september komen de herfstrassen aan bod. “Nee, er zitten geen verschillen tussen de rassen. Alle drie voldoen momenteel goed.”

In vier weken 140 milliliter
De kwaliteit is goed. “Ik hoor wel van het probleem van gele onderkanten, maar bij ons is daar geen sprake van. Ook van smet of ziektes hebben we geen last. Ik heb een keer behandeld tegen rupsen en deze week ga ik gezien de weersvoorspellingen Folio Gold inzetten tegen Mycosphaerella en meeldauw, maar dat is preventief.” Het onkruid is met Butisan S en Centium goed in de hand te houden.
Met zijn standaard bemesting kan De Feijter prima uit de voeten. “Met 30 kuub varkensdrijfmest per hectare aan de basis geef ik 200 kilo stikstof. Daarvan is 60 procent werkzaam en dat vul ik dan nog aan tot 240 kilo zuivere stikstof met KAS. Bij ons zijn ook geen extreme buien gevallen; ik denk dat we in vier weken alles bij elkaar op hooguit 140 millimeter zitten, maar exact weet ik het niet.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin