Doorgaan naar artikel

Bloemkool

Image premium

‘We profiteren van de tekorten elders’

“Het klinkt misschien gek, maar het loopt perfect!”, stelt Bas Slagter in Lutjebroek. “We hebben eigenlijk vooral voordelen van de droogte, hoewel we natuurlijk wel veel hebben moeten beregenen. De mineralisatie verloopt uitstekend, de groei en kwaliteit zijn prima en in hele delen van Europa zitten ze met tekorten aan bloemkool. Dat kunnen wij dus invullen tegen mooie prijzen. Die lagen een hele tijd rond 1 euro per stuk, hoewel het nu wat minder is. Nou zijn die eerste potplanten natuurlijk ook wel dure planten, dus die mogen ook wel een leuke prijs opleveren, maar dit is gewoon goed en boven de kostprijs”, aldus Slagter op woensdag 9 juni.

Vol aan de bak
Ook over de toestand van de grond en de grondbewerking heeft Slagter niets dan lof. “Het is allemaal voorspoedig verlopen.” Een klein minpuntje vormde de onkruidbestrijding. “Het is logisch, maar Butisan S heeft het niet zo goed gedaan dit jaar. Je kunt de grond wel flink nat maken, maar dat werkt toch anders dan natuurlijke neerslag.” Het moment van schoffelen tijdens de teelt vroeg dan ook extra aandacht. “In wezen is het niet anders dan anders, maar toch moet je extra alert zijn om niet onder het onkruid te lopen. Je moet echt niets afwachten en op het moment dat het kan gewoon vol aan de bak.”

Een beschadiging is nog geen schade
De ziektedruk valt nog erg mee. “Onze planten zijn behandeld wel met Admire en Tracer. Dat biedt de eerste vijf weken bescherming. Ik ben tot op heden vooral rupsen van het kleine koolwitje tegen gekomen. Als die dieper in de kool zitten, doen we er wel iets tegen, want anders krijg je uitwerpselen op de kool en dat maakt ze onverkoopbaar. Als ze wat hoger zitten en alleen aan het blad vreten, dan heb ik er niet zo’n moeite mee, als ze de kool maar niet beschadigen. Ik zeg altijd een beschadiging betekent nog niet dat er schade is. Je kunt wat accepteren.”

Taken verdeeld
En de huidige rassen? “Dat weet ik niet, wij hebben als broers de taken verdeeld, maar mijn zoon Kees weet het ook. Kees! Ze vragen welke rassen we nu oogsten?” Hermon, Sevilla en Adelanto klinkt het op de achtergrond. “En ze voldoen alle drie goed!”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin