Doorgaan naar artikel

Bloemkool

‘Doek leggen, dan houd je jezelf voor de gek’

Je hebt Bas, Nico en Ton Slagter én sinds vorig jaar is er een zoon van Bas bijgekomen (dat is Pé). Over 2 jaar komt er nog een zoon van Bas bij én een zoon van Nico… “Dat hoor je niet vaak meer hè”, reageert Bas Slagter met merkbaar enthousiasme. Het gaat de laatste jaren als een trein, dat hebben die jongens ook door”, doelt Slagter op hun bloemkoolbedrijf uit Lutjebroek.

Vorstschade winterbloemkool
Op jaarbasis telen ze zo’n 100 hectare, waarvan 10 hectare winterbloemkool op Texel. Rond het bedrijf staat ook nog winterbloemkool, maar die vraagt waarschijnlijk niet veel werk meer, als gevolg van vorstschade en de onderhand onvermijdelijke vreterij door koolduiven en ganzen. “Op Texel lijkt het erop dat we geen vorstschade hebben, maar ook daar weer wel schade door ganzen. Daar begint het dus ook al.” De remedie is simpel. “Afschieten, je kunt het gewas wel onder doek leggen, maar dan zitten die vogels bij de buurman. Zo houd je jezelf voor de gek, net als met eieren schudden of dopen in maisolie. De provincie heeft ook geen poot om op te staan. Worden er eens plannen gemaakt voor afschot, dan liggen clubs als milieudefensie, en de Partij voor de Dieren onmiddellijk dwars. Zij zijn er mede schuldig aan dat het met die ganzen volledig uit de hand is gelopen.”

10-centimeter kluiten
Deze week zijn ze gestart met het planten van de vroegste bloemkool, in kluiten van 10 centimeter. “Dat is vrij uniek, die planten kweken we zelf op. In vergelijking met 8 centimeter-potten zijn onze kwalitatief wat mooier, vinden we, en je bent weer een fractie vroeger. De eerste twee dagen ging het als een trein, vandaag – donderdag 10 maart – liggen we even stil, er staat te veel wind.’’

Fosfaatmeststof op organische basis
De grond is klaar gelegd met een pennenfrees, na bemesten met een blend die bestaat uit KAS plus Profos. Dat is een fosfaatmeststof op organische basis, die door het bodemleven wordt afgebroken. De fosfaat komt daardoor gelijkmatig vrij. “Voorheen werkten we met tripelsuper, maar dat gaf geen vertrouwen. Dit is het perfecte alternatief. We hebben dat vier jaar gelden voor het eerst uitgeprobeerd in rijenbemesting op een enkele plantelement. Die planten waren toen 10 centimeter langer dan de planten in de andere rijen. Sindsdien doseren we volvelds Profos in de potplanten en in de volgende plantingen in rijenbemesting.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin