Doorgaan naar artikel

Bloemkool

‘Voor het planten is het stelen van de dag’

Rien Dieleman in Middelburg wilde half maart starten met het planten van zijn eerste bloemkool. Door de weersomstandigheden werd dat 25 maart met het ras RS 5965 in 6-centimeter potten. “We konden gewoon niet eerder aan de slag, want het was veel te nat.” De Zeeuw verwacht zijn eerste oogst nu eind mei/begin juni. “Een week later hebben we Fremont geplant vanuit 96-trays en 260-trays. Daar zullen we ergens tussen 10 en 15 juni pas aan de oogst toe zijn.” Op deze plantingen lag in de week van 6 mei nog vliesdoek, maar dat verwachtte Dieleman er eind van die week vanaf te gaan halen. “Het groeit zachtjes aan, maar de temperaturen gaan toch iets omhoog. Tot nu toe zijn we hier niet verder gekomen dan een graad of 10.”

Geen zorgen
Voor de volgende plantingen is het ‘stelen van de dag’. “Vannacht viel hier nog 10 millimeter”, aldus Dieleman op 9 mei, “en vorige week nog 20 millimeter. De grond is gewoon nat en droogt tot op heden ook niet echt op. Ik verwacht niet dat we deze week nog aan planten toekomen.”
Desondanks heeft hij nog geen zorgen over zijn oogstplanning. “We zitten toch wel redelijk op schema en moeten ook maar afwachten hoe de groei van de diverse plantingen gaat verlopen.” De planten komen wel wekelijks van de plantenkweker en worden op het erf afgestapeld als ze niet geplant kunnen worden. “Verder hoeven we er niet zoveel aan te doen, want voldoende vocht krijgen ze vanzelf.”

Stand van het gewas
Tot op heden kregen de planten geen extra bemesting. “Ze hebben de basisbemesting gehad; er moet gewoon temperatuur komen om de groei erin te krijgen. Bij de plantingen die onder doek zitten, kijken we wel of die nog wat extra kalksalpeter nodig hebben. Dat doen we afhankelijk van de stand van het gewas als ze onder het doek uitkomen.”
Na Fremont volgen Freedom, Starbiles en 5781 RS als rassen. “Freedom is als Fremont, maar een paar dagen later. Al die rassen maken behoorlijk gewas en dat is voor ons wel belangrijk, want wij kunnen niet beregenen. Wij kiezen dus groeikrachtige rassen die stressbestendig zijn.”

Nieuw middel
Tegen de koolvlieg behandelt Dieleman zijn planten zelf met Tracer. “Sommige plantenkwekers doen dat ook, maar gezien het risico vinden ze het ook wel prettig dat een teler dat zelf doet. Wij kunnen dat, want we hebben een vloeistofdichte vloer. Toch zou het wel fijn zijn als er volgend jaar weer een nieuw toegelaten middel is, waardoor we deze behandeling niet meer op deze manier hoeven uit te voeren.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rien Dieleman

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin