Doorgaan naar artikel

Bloemkool

‘Bij huis had ik een stukje niet afgedekt…’

Roel Bakker teelt bloemkool met zijn vader Maarten en met Kees Bakker, en daarnaast nog wat groene bloemkool, romanesco, en zelfs oranje bloemkool als het nationale voetbalelftal daar aanleiding toe geeft. Verder doen ze in de herfst savooiekool. In de winter broeien ze tulpen, en ze letten op hun winterbloemkool in jaren dat die niet kapot vriest. Deze winter is dat wel gebeurd.

Late start
Idealiter start het seizoen rond 1 maart, als de eerste bloemkool de grond in gaat. Deze keer is dat half maart geworden, omdat de grond eerder nog niet goed genoeg was. Vorig week donderdag zat alles erin, tot en met de kluitplanten uit de 96-gaats stertray. Voor de 8-centimeterpotten viel de keus op de rassen Easytop, Solis en Baltimore, gevolgd door Easytop, weer Solis en RS 5658 in potten van vijfeneenhalve centimeter. “RS 5658 hadden we vorig jaar ook al. Toen wel met wat gaten in de kool. Dat dat gebeurt is te beschouwen als een momentopname, daarom proberen we dat ras nu weer.”
De stertrayplanten zijn van de rassen Hermon, Sevilla en nogmaals Solis. “We vinden Solis een heel mooi ras. Als je van iedere potmaat een teelt zet, kun je er enkele weken achtereen van snijden.”
Vorige week vrijdag gingen de rassen Sevilla en Cleobis de grond in, dit zijn gewone kluitplanten. Cleobis is ook nieuw voor maatschap Bakker. “Die is in de proeven goed voor de dag gekomen.”

Bedekkking met Mikor-Klimadoek
De planting in 8-centimeterpotten en de helft van de 5,5-centimeterpotten is afgedekt met Mikro-Klimadoek, om de planten te beschermen tegen het weer, en tegen de ganzen, duiven en eenden. Deze laatste twee soorten geven de meeste schade. “Bij huis heb ik een klein stukje niet afgedekt, de duiven zaten daar direct in.”
Het onkruid wordt aangepakt met Butisan-S, na planten en de eerste keer beregenen. Inmiddels wordt voor de tweede keer beregend. “Net als vorig jaar, het is weer erg droog.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Roel Bakker

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin