Doorgaan naar artikel

Bloemkool

‘Ik klop het af, we hebben geen last van slakken’

“Qua oogstdrukte is het nu zoals het normaal in deze periode is”, stelt Roel Bakker in Wervershoof. Hij oogst de rassen Cleobis, Fremont, Korlanu en Clarina. “Ze zijn alle vier naar wens qua productie en kwaliteit. Wat dat betreft hebben we niet te klagen.” Een dag of tien geleden was de kwaliteit wat minder door verbrande hartbladeren. “Dat is een kwestie van weersomstandigheden. Daardoor zijn ze hard gegroeid, maar kon de verdamping het niet bijbenen. Dan krijg je dat…”

Stijgende lijn
De prijsvorming zit weliswaar in een stijgende lijn, maar laat nog wel te wensen over. “Er is overproductie geweest, omdat een aantal plantingen bij ons en bij collega’s bij elkaar zijn gelopen. Daarvoor liep het best aardig, maar toen stortte de markt in en zakte de prijs naar 25 cent per kool. Nu zitten we weer op het dubbele, maar dat is toch nog niet je dat. Hopelijk kunnen we die stijgende lijn wel vasthouden.” Bakker zet zijn bloemkool af via Etienne Ruigewaard.

Last van ‘perzikkwaad’
Op gebied van ziekten en plagen is het rustig. “Het zaad is behandeld tegen insecten, maar we spuiten momenteel heel weinig.” ‘Perzikkwaad’ is een onkruid dat Bakker wel hoofdbrekens kost. “Dat groeit over de bloemkoolplanten heen en maakt het dekken lastiger.” En de slakken, waar eerder sprake van was, houden zich inmiddels koest. “Ik klop het gelijk af, maar we hebben er nu geen last van.” Er worden wel standaard slakkenkorrels gestrooid met de kunstmeststrooier.

Laatste plantingen
In de nacht van 1 op 2 augustus viel er 12 millimeter neerslag in Wervershoof. “Dat was een mooi buitje en kwam goed van pas voor de weggroei van onze laatste plantingen die we net volgens planning hadden geplant.” De laatste plantingen gingen om de dag de grond in.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Roel Bakker

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin