Doorgaan naar artikel

‘Bloemen plukken tegen Mycosphaerella in komkommer’

Bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel loopt de belichte hogedraadteelt van komkommer naar tevredenheid.

Ook op de locatie waar de scheuten bij de start van de komkommerteelt pas later dan gepland aangehouden konden worden vanwege een toen moeizamere gewasgroei. Teeltman Jan Biemans: “Het heeft wel lang geduurd, maar de scheut is goed bijgekomen. Al halen we de opgelopen achterstand niet meer in.”

Belasting aanpassen op licht

Ondanks het beschikbare extra licht van de lampen was de overgang van een heel zonnige maand naar donkerder weer ook goed merkbaar. “Wij doen aan hetzelfde spelletje mee. Op grond van de hoeveelheid belichting reken je uit hoeveel vruchten je aan kunt houden. Waar anderen bijvoorbeeld 6 vruchten aanhouden, zijn dat er bij ons onder de belichting 8,5. Dat zijn er dan ook te veel, als je van 6.500 Jules in de week ineens terug gaat naar 3.600 in de week.”

Het ras Topspin heeft in die situatie dan nog als voordeel dat hij makkelijker een vruchtje laat zitten, zodat de plantbelasting minder snel oploopt. Al is er natuurlijk anderzijds kans dat zo’n overgeslagen vruchtje later een oogstgaatje veroorzaakt in een periode dat er weer volop licht is, zodat het gewas dan weer in de groei dreigt te schieten.

Snellere bladafsplitsing

Om en om wordt in de oksels een vrucht aangehouden. Met een bladafsplitsing-snelheid die wekelijks 5,5 tot 5,8 bladeren per stengel geeft, en dus 16 tot 17 bladeren per vierkante meter bij een stengeldichtheid van 3 stengels, levert dat ongeveer 8 komkommers op. In de komende tijd zullen die bladafsplitsing-snelheid en plantbelasting gaan toenemen. Die extra groei zal ook meer water gaan vragen. Er wordt 2,9 EC meegedruppeld. “Dat was 2,6. Maar we hebben het iets verhoogd, nadat bleek dat het gewas hard aan het vreten was.”

Vocht binnenhouden

Er wordt 20 uur per dag belicht, vanaf middernacht. De lampen gaan dus rond 20.00 uur uit. “We laten de plant dan zelf een beetje naar het donker toe gaan.” De temperatuur zakt even terug naar 17 graden , om daarna rond 23.00 uur op te stoken naar 20 graden. De etmaaltemperatuur komt uit tussen de 21,2 en 21,3 graden. “We proberen vocht binnen te houden, door niet te veel te luchten.”

Overdag staat 21 graden ingesteld. Bij sterk zonnig weer gaan de lampen overdag uit. Bij heel veel instraling kan het transparante energiedoek, dat op hetzelfde dradenbed ligt als het verduisteringsdoek, even dicht. “De dakberegening wil ik liever zo min mogelijk gebruiken. Anders neemt de kans op vervuiling van het kasdek toe, net als het gevaar voor virus-besmetting.”

Spint begint te komen

Met plagen is het rustig. “Her en der kom je een luisje tegen. Spint begint ook te komen, al is dat minder dan in de kas met een traditionele teelt. “Daar hebben we al een keer volvelds Floramite gebruikt. In de belichte hogedraadteelt hebben we continu biologie uitgezet en bijgevoerd. Op spint-plekjes is extra Phytoseiulus ingezet.”

Bloemen plukken

Om te kijken of vruchten uit de schimmel Mycosphaerella zijn te houden, worden als proef in 2 tralies consequent bloemen geplukt. In die tralies wordt niet gespoten, om te kijken hoe groot het effect van die maatregel is. Het is nog zoeken naar wat de meest effectieve en minst arbeid vragende methode van bloemplukken is. “Om de 2 of om de 3 dagen? Apart als extra handeling, of gecombineerd met clippen en zakken? En zijn bij dat laatste bloempjes niet nog te klein, zodat je vruchtjes beschadigt?”

De extra handeling kost arbeid. “Al gaat het oogsten ook sneller. Het bloemetje moet er uiteindelijk toch af. Dus ik denk dat het per saldo niet eens zo veel extra tijd gaat vragen.”

Ketel-CO2

In een andere afdeling van de kas staat een traditionele teelt mooi in balans. “Daar doen we rustig aan met de temperatuur. Bij Proloog moet je rustiger blijven met donker weer. We stoken 19,5 graden. We knijpen het lucht meer dan in de belichte teelt. Steeds een klein luchtje. Bij 26 of 27 graden gaan we pas echt doorluchten.”

Met de beperkte ventilatie op koudere dagen wordt nog steeds constant CO2 met de ketel gedoseerd. De ‘snuffelpalen’, die schadelijke bijgassen in de kas meten, worden goed in de gaten gehouden. Als waardes straks veilig blijven bij toenemende luchting onder meer lente-omstandigheden, dan zal met de wkk CO2 gedoseerd gaan worden.

De eerste dagen van de periode met ineens veel zon is de ergste instraling weggeschermd. “Toch hebben we nog een paar zonnebrandplekjes opgelopen, al is het niet veel.”

Blaadje weghalen

De hoofdmoot van de komkommeroogst bestaat uit 40‘ers en 35‘ers. “Omdat we zelf sealen, kunnen we die 35‘ers ook goed gebruiken.”

Met gewaswerk is het even rustig. “De scheuten zijn netjes over de draad gelegd. Er is getopt. Dus voorlopig zijn we even klaar. Later gaan we er weer vaker een blaadje uithalen, want de teelt moet mee tot de eerste week van juni, als er een hogedraadteelt op volgt.” Vorig jaar werd de teelt zelfs tot 12 juni doorgetrokken. “Maar dat duurde voor het uithoudingsvermogen van Proloog toch net iets te lang.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin