Doorgaan naar artikel

Bloemen in de tomatenteelt

Om te innoveren in digitalisering voor de tomatenteelt is het van uiterst belang om goede kwaliteit data op te halen. Het monitoren van de plantontwikkeling door middel van gewasregistratie is een belangrijke databron die inzicht geeft hoe de teelt ervoor staat.

Elke tomatenteler komt dan ook op wekelijkse basis bij zijn meetplanten om verscheidene plantmetingen uit te voeren. Het bepalen van de bloeisnelheid is één van de metingen die daar onderdeel van is.

De bloeisnelheid geeft aan hoeveel bloemknoppen er zijn geopend ten opzichte van de vorige meting één week ervoor en zegt dus iets over de activiteit van de plant. Zodra de bloeisnelheid naar beneden zakt, betekent dat dat de productie ook zal afnemen na verloop van tijd. Kortom, het bepalen van de bloeisnelheid is van groot belang om inzicht te geven in hoe de plant groeit en wat voor productie je kan gaan behalen.

Verschillende methodes met verschil

In de praktijk zie je dat er verschillende methodes zijn die worden toegepast om de bloeisnelheid te bepalen. Twee veel voorkomende methodes zijn: enerzijds de locatie van de laatst geopende bloem op de tros te koppelen aan het vruchtnummer op de tros en anderzijds door een procentuele berekening uit te voeren hoeveel bloemen er aan de tros geopend zijn. Het verschil tussen beide methoden geeft al snel een verschil van 5% of meer.

De conclusies die je vervolgens uit de data trekt, kunnen dan ook sterk uiteen gaan lopen. 5% bloei per week klinkt nog niet zo spannend, maar tel het op naar het effect op de productie dan is de impact veel groter. Om digitalisering mogelijk te maken, is het daarom van belang dat je een goed registratieprotocol volgt. Want, datagedreven teeltmanagement begint niet voor niets met ‘data’!

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin