Doorgaan naar artikel

‘Blijft het droog, dan peen eerst beregenen’

Heero en Klaas Pieter Zuideveld telen dit seizoen 7 hectare B-peen op hun bedrijf in Usquert, in de provincie Groningen, op een steenworp van de Waddenzee.

“We hebben land tot aan de zeedijk, het peenperceel ligt dit seizoen een paar kilometer verder landinwaarts”, geeft Heero Zuideveld aan. De afzet van de peen loopt via de pool van de Dutch Carrotgroup, de broers hebben daar dus weinig werk aan en het biedt een redelijke vorm van zekerheid. “Je krijgt nooit de hoogste prijs, maar ook nooit de laagste.” Verder bevat het bouwplan aardappelen, suikerbieten, uien en graan.

Trekken teeltruggen

De zavelgrond op het bedrijf wordt voor het overgrote deel in het najaar geploegd. Dit voorjaar lukte het trekken van de teeltruggen voor peen ook nog wel. “Sindsdien is het droog. Te droog in ieder geval voor het zaaien van peen. De planning is om dat rond 20 mei te doen, dus we hebben nog wel even,” aldus Zuideveld op 11 mei. Maar valt er voor de zaai geen of onvoldoende neerslag, dan moet er eerst beregend worden. “De installatie staat in ieder geval klaar, mocht dat aan de orde zijn.” Voor die beregening wordt oppervlaktewater gebruikt, dat is van goede kwaliteit. “Dat kan weleens te zout zijn, maar dat is voor nu opgelost door water uit het IJsselmeer in te laten. Grondwater gebruiken is hier geen optie, dat is altijd te zout.”

Voor het poten van de aardappelen was die droogte juist niet verkeerd

Wortelrooicombinatie

Overigens zijn de relatief droge omstandigheden niet uitsluitend een nadeel, vult Zuideveld aan: “Voor het poten van de aardappelen was die droogte juist niet verkeerd.” De voor peen benodigde mechanisatie waaronder een zaaimachine, wortelkarren en een rooimachine is eigendom van de wortelrooicombinatie ‘Oranje boven’.

Alleen Nerac

Zuideveld zaait dit jaar uitsluitend het ras Nerac. “Vorig jaar hadden we Nerac en het ras Florence. Nerac pakte financieel beter uit, vandaar deze keus.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Heero Zuideveld

teelt met zijn broer Klaas-Pieter dit seizoen 7 hectare B-peen op hun bedrijf in Usquert, in de provincie Groningen. De afzet van de peen loopt via de pool van de Dutch Carrotgroup

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin