Blekers drijfvermogen

04-03-2011 | Laatste update op 09-11 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Blekers drijfvermogen

Henk Bleker mag dan de eerste zijn die het voormalig departement van ‘LNV’ leiding moet geven in de rol van staatssecretaris, hij is in een half jaar tijd bekender bij dan de meeste van zijn voorgangers na vier jaar.

Henk Bleker was woensdag, op de verkiezingsavond waarin het ging om provincies, de Eerste Kamer en de teloorgang van het CDA, goed voor de duidelijkste quote van de avond: “Het had slechter gekund, maar goed is ‘t niet.” Hij kijkt de kijker van boven zijn fameuze wallen aan met een paar trouwe hondenogen, zegt het precies zoals het is en hij klinkt bovendien alsof hij het meent. Dat laatste is gek genoeg verfrissend. Bleker klinkt als iemand, die nog gewoon zegt wat hij denkt, in plaats van wat hij vooraf heeft bedacht dat hij wilde gaan zeggen.

Dat laatste doet hij natuurlijk óók wel. Zeker als het gaat om netelige kwesties, zoals de natuursubsidies, die hij voor zijn agrarisch bedrijf in Groningen wist binnen te halen. Of om de toestanden binnen het CDA, waarmee hij vorige zomer als interim-voorzitter voor het eerst mee in de spotlights kwam. Dan legt hij uit hoe hij de zaken ziet. Maar ook dat weet hij zo te brengen dat het net is alsof hij de formulering ter plekke verzint. Zelfs toen het CDA rond de regeringsformatie vorige zomer dagelijks in het nieuws was en zelden op een flatteuze manier, liet Bleker zich niet van de wijs brengen.

Afgescheept
Dat hij toen een staatssecretariaat aanpakte, dat leek mij aanvankelijk een vergissing. Te opzichtig liet hij zich belonen voor verleende diensten. Maar tegelijk liet hij zich ook afschepen met de gedevalueerde werkkamer van Gerda Verburg. Maar ziet: Bleker komt toch weer bovendrijven. Steelt de show bij De Wereld Draait Door, als authentiek Boer Zoekt Vrouw-fan. Geeft Wilders en passant een veeg uit de pan. En kreeg in no time de boeren aan zijn kant door de natuurlobby het bos in te sturen. Agrariërs zien hem dan ook als als een steunpilaar voor zijn partij. Volgens een poll op agd.nl ziet maar liefst 80% hem als de man ‘die het CDA voor een verder verlies heeft behoed’. Zijn naam werd zelfs alweer even genoemd als het gaat om het vinden van een nieuwe échte partijvoorzitter voor het CDA. Maar dat zou nu wel eens Westlands burgervader Sjaak van der Tak kunnen gaan worden.

Meer over


Beheer