Doorgaan naar artikel

Bleker pakt afzet aan

Image premium

Het ministerie van ELI bereidt stappen voor om de afzetstructuur van de glastuinbouw te verbeteren. Staatssecretaris Bleker gaat een regiegroep voorzitten met topmensen uit de sector.

Op dit moment werkt het ministerie aan de benoeming van een brede groep vertegenwoordigers in een regiegroep met teelt, handel en veredeling erin. In dat kader wordt ook gezocht naar een ketenregisseur, waarvan zijn taken nu nog onduidelijk zijn. Het ministerie verwacht de komende maand de samenstelling bekend te maken. Henk Bleker zal de regiegroep de eerste maanden zelf voorzitten, laat de woordvoerder van de staatssecretaris weten.

LTO Noord Glaskracht vraagt zich af of er wel behoefte is aan opnieuw een commissie. Voorzitter Nico van Ruiten: “Ik heb van de plannen gehoord. Er zijn al zo veel commissies en platforms, bijvoorbeeld het topgebied tuinbouw en de commissie-Nijkamp.”

Telersstichting Stap kent de plannen van het ministerie niet. “Ze hebben ons blijkbaar nog niet gevonden.”

Het plan lijkt aan te sluiten bij een voorstel van het CDA eind vorig jaar. Tuinbouwoordvoerder Ger Koopmans pleitte toen voor een soortgelijke commissie als Van Doorn voor de vleessector. Zo’n duurzaamheidscommissie zou een toekomstvisie moeten samenstellen voor de sector en antwoord geven op de vraag hoe de Nederlandse tuinbouw de komende twintig jaar succesvol kan opereren.

In commissie-Van Doorn zaten voornamelijk maatschappelijke kopstukken als Marijke Vos, Ab Klink, Pieter Winsemius en Felix Rottenberg. Die commissie krijgt een vervolg om de uitvoering van de plannen voor een duurzame keten te begeleiden.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin