Stefan Jongejan in Oudenhoorn is nu dagelijks bezig met sorteren en verwerken van het ras Albarus.
De kwaliteit ervan beoordeelt hij gemiddeld genomen als goed. Stefan Jongejan: “Je merkt duidelijk dat je nog geen echte winter hebt gehad.” Tot half januari was Staedia het te oogsten ras. Staedia is een van de grootste rassen in de deelbouw waarin Jongejan zit met zijn collega’s Gerrit Arkenbout en Bouwe Piek. “Staedia is bij ons altijd wel goed. Dat ras werkt altijd wel prettig, het past gewoon bij ons.”
Tot nu toe heerst hier geen paniek
Wat achter met grondbewerking
Jongejan zit nu elke dag op de plukker, daarnaast ligt er nog wat ploegwerk te wachten. “Daarmee liggen we nu wel achter. Op mijn eigen bedrijf moet ik er nog mee beginnen. Niet alles hoeft trouwens vroeg bewerkt te worden. We hebben ook grond die we altijd in het voorjaar ploegen.” Over mogelijke gevolgen voor de bodemstructuur, vanwege het uitstel van het ploegen, maakt hij zich niet druk. “Als we kunnen, gaan we aan de gang. Tot nu toe heerst hier geen paniek.”
Niet te veel rassen
Voor het komende seizoen zijn de vroegste rassen gezaaid. Voor de rest is de rassenkeus zo goed als rond. “Weinig veranderingen. We hebben enkele rassen met grotere oppervlakten. Naast Staedia ook een ras als Abacus waar we goed mee uit de voeten kunnen. Daar concentreren we ons op. Volgens ons pakt dat beter uit dan een lange rij verschillende namen die ook allemaal hun eigen aanpak vragen.”
Druk van bladluizen is een breder probleem
Toenemende druk bladluizen
Jongejan haalt wel een ingreep in de rassenvolgorde voor het komende seizoen aan. Het betreft het vroege ras Dagan. “Daar stoppen we mee. Hij deed het bij ons onderscheidend goed, maar is te bladluisgevoelig. In dat ras krijgen we de druk niet omlaag, dus hebben we een andere keus moeten maken. We vullen de uitval in met onze andere rassen.” Hij vervolgt: “De druk van bladluizen is een breder probleem, want die neemt toe. Dat is wel verklaarbaar, door de wegval van efficiënte methoden zoals zaadcoating. Al zou ik in plaats daarvan meermalen spuiten, dan nog krijg je het probleem er niet onder. De consequentie voor spruitkool is dat je afscheid moet nemen van een ras wat je er liever bij zou willen houden.”
Auteur: Joost Stallen