Doorgaan naar artikel

‘Bladgewassen zijn nog klein’

“Door het koudere weer groeien de gewassen niet echt hard. Hierdoor kunnen we het wel goed bijhouden”, zegt bladgewassenteler Edwin Buitendijk in Ridderkerk.

“De winterpostelein is niet hard gegroeid. Hierdoor blijft het zoeken naar kilo’s, die we nog niet veel hebben gesneden. De hogere prijzen maakten het wel goed.” In februari kreeg de teler voor een kilo winterpostelein nog € 6; in maart is de prijs gezakt naar € 3 per kilo. Bij hogere buitentemperaturen zal de winterpostelein beter en sneller groeien.

Door een half uur water te gegeven, zien we het gewas met de dag groener worden

Verkleurde bladeren

Het gewas van de winterpostelein staat er nu goed op. Buitendijk: “Door de koude nachten en droogte waren de bladeren van de winterpostelein bruin/roodachtig verkleurd. Op de droge plekken hebben we altijd wat zoutophoping in de grond. Door een half uur water te geven, zien we het gewas met de dag groener worden.”

Het voordeel hierbij was dat het gewas nog jong was, waardoor de teler de winterpostelein nog water kon geven. “Als het gewas groter is en de bladeren tegen elkaar staan, kunnen we geen water meer geven omdat we dan eerder kans op smet hebben.”

Ongelijk selderijgewas

De selderij is nog niet hard gegroeid. “We oogsten elke dag een kleine hoeveelheid. Omdat het gewas ongelijk is, is het wel steeds zoeken naar oogstbare selderij. We oogsten eerst de grootste en een week later is de kleine selderij weer gegroeid”, vertelt de bladgewassenteler.

In de kas is er af en toe een lekplek. “Daar lekt er vocht op het gewas, vooral met sneeuw blijft het langer lekken. Op deze lekplekken constateren we bladvlekkenziekten.”

Bij peterselie is het vergelijkbaar met selderij. Het peterseliegewas is ook ongelijk en nog klein. Daardoor is het zoeken naar oogstbaar product. In het gewas is een enkel luisje gesignaleerd. Te weinig om er iets tegen te doen.

Acryldoek tegen koude nachten

De boskroten die eind week 2 zijn gezaaid, staan een paar centimeter boven de grond. Er ligt een acryldoek overheen tegen de kou. Buitendijk: “Als het in de nachten 10 graden Celsius of meer wordt, halen we het doek eraf. Anders krijgen we alleen maar bladvorming en geen knolvorming. Bij te lang blad past het ook niet meer in de krat.” Ook als het acryldoek er te lang op blijft liggen, gaat het gewas verbroeien. “Dat is niet goed.”

Raapstelen groeit zonder veel warmte

De raapstelen groeien goed en het gewas is gelijk. “Dit gewas heeft niet veel warmte nodig.” De vraag naar raapstelen valt nog tegen. Nog steeds wordt er iedere week 250 m2 gezaaid. De teler wil het hele jaar door raapstelen oogsten. “Maar we ontkomen er niet aan om af en toe in de winter een week niet te kunnen oogsten, omdat het gewas niet groeit. Dat is niet er omdat de vraag naar raapstelen in die periode niet groot is.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Edwin Buitendijk

is teler van bladgewassen in Ridderkerk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin