Doorgaan naar artikel

Bladgewassen Vollegrond

‘De crisis rond Ehec heeft er enorm ingehakt’

“We hebben nog voldoende staan”, reageert John de Craen in Prinsenbeek. “Daar kunnen we nog wel een maand mee door.” Van nachtvorsten was in Prinsenbeek in de afgelopen weken dus niet of nauwelijks sprake. “Nee, normaal zie je dat het eerste aan de groene eikenbladsla. Die kleurt dan grauw, maar daarvan is op dit moment geen sprake”, aldus De Craen op woensdag 26 oktober. Einde week 42 konden ze wel pas rond de middag gaan snijden, omdat het blad anders nog te bros was.

Seizoen om snel te vergeten
De afzet verloopt voor een gedeelte op contract, dus van de slechte prijsvorming op de vrije markt heeft hij minder last. “Ik durf er collega’s die telen voor de vrije markt bijna niet meer naar te vragen, maar het is een drama.” Ondanks die contractteelten blikt De Craen terug op een seizoen om snel te vergeten. “Het was maar heel gewoontjes en dat kwam vooral door de prijsvorming. Teelttechnisch is het helemaal niet slecht verlopen, maar de crisis rond Ehec heeft er enorm ingehakt.” De kwaliteit is ook aan het einde van het seizoen nog naar wens.

Weinig valse meeldauw
De druk van schimmels, met name valse meeldauw, viel rond Prinsenbeek erg mee. “Nee, ik hoor dat het in andere regio’s met name in ijsbergsla wel flink heeft toegeslagen. Bij ons eigenlijk nauwelijks. Wel hebben we zo’n beetje om de tien dagen afwisselend gespoten met Fubol Gold en de bladmeststof kalifosfiet. Die meststof werkt niet dodend op de schimmel, maar zorgt wel remmend en zorgt voor een steviger blad.” In de afgelopen vier weken werd er niet meer behandeld.

Geen zware buien 
Een paar weken geleden overwoog De Craen nog om te gaan beregenen. “Toen smoorde het hier zelfs. Uiteindelijk viel er toch nog net op tijd een mooi buitje. Ook tijdens de rest van het seizoen hebben we hier overigens geluk gehad. Van zware buien hebben wij geen last gehad.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

 

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin