Doorgaan naar artikel

Bladgewassen Vollegrond

‘Nog geen bladluis gezien, maar je moet wel uitkijken’

“Vorige week heb ik gemiddeld 4 uur per dag geslapen”, meldt John de Craen. “Alles komt ook bij elkaar: planten, oogsten en beregenen.” In Prinsenbeek teelt hij met zijn vader een reeks bladgewassen waaronder lollo bionda en rossa, groene eikenbladsla, wat romaanse typen, grove frisée, andijvie en een bladgewas (ras Expedition, Rijk Zwaan) dat het midden houdt tussen lollo bionda en frisée. “In 2009 zijn we daarmee gaan experimenteren. Onze afnemer Versland in Poeldijk is er erg enthousiast over.” Daarnaast heeft hij enkele proefjes liggen met het ras Ezra, een Easy Leaftype van zaadbedrijf Enza met donkerrood gekruld en een diep ingesneden blad.

Een echte kilomaker
De Craen startte in week 18 met de eerste oogst van eikenbladsla. “Dat is niet veel vroeger of later dan anders. Ik zou misschien een week eerder hebben kunnen beginnen, maar omdat we werken voor de snijderij, paste dit beter. We zijn zowat op hetzelfde moment gestart met de oogst van lollo rossa en lollo bionda. Die telen we in 4 centimeter potten. De lollo bionda is van het ras Linaro (Rijk Zwaan), die hebben we het hele jaar door, al een jaar of 3 tot 4. Het is een echte kilomaker. Voor lollo rossa hebben we voor het tweede jaar het ras Cavenet, het vorige ras had te veel last van meeldauw.”

Onkruidbestrijding lastig
De ziektendruk viel in ieder geval tot midden week 19 erg mee. Op woensdag 11 mei maakte hij nog een inspectieronde. “Ik zag nog nergens bladluis, al moet je nu wel alert blijven. Met die oostenwind kan het er zomaar in een keer invallen.”
Wel lastig is de onkruidbestrijding. De teelten onder doek zijn gespoten met een bodemherbicide, maar dat sloeg niet erg aan. “Door het droge weer natuurlijk. Bedenk dat het vanaf carnaval (6/7 maart) geen dag meer nat geweest. Twee weken geleden is van alle toen bedekte teelten het doek definitief verwijderd en op de eerste teelt na is alles nog geschoffeld.”

Elke dag oogsten
De productkwaliteit is perfect. “Beregenen is geen probleem. Wel kun je merken dat onder doek de grond zijn vocht beter vasthoudt dan in de onbedekte teelten. We oogsten nu elke dag, dat moet met zulk weer ook wel.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen  

 

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin