Doorgaan naar artikel

‘Blad blazen voor vruchtkleuring appels werkt goed’

Foto: Sander Verstegen

Foto: Sander Verstegen

Blad van de bomen blazen geeft betere kleuring van de appels, merkt fruitteler Sander Verstegen.

In Opijnen is fruitteler Sander Verstegen eind oktober al twee weken klaar met de pluk. Bij de late rassen Kanzi en Tessa verliep de kleuring goed en was geen derde pluk nodig. “Ik zie als belangrijke reden voor die vlotte kleuring het twee keer blad blazen, voor en na de eerste pluk.”

Perceel met Tessa een plaatje om te zien

Het perceel van het nieuwe clubras Tessa van Fruitmasters in het derde groeijaar was sowieso een plaatje om te zien, aldus Verstegen. Met 95 ton van 2 hectare was de productie ook top voor een tweede oogstjaar. “Het is dat er dit plantseizoen niet gerooid en geplant wordt op ons bedrijf, want anders had er wel een nieuw perceel Tessa bij gekund.”

Positief is dat Tessa in tegenstelling tot Kanzi weinig gevoelig voor vruchtboomkanker is. “Alhoewel de al wat oudere percelen Kanzi nog prima gezond zijn”, meldt Verstegen er direct bij. Maar om dat zo te krijgen, worden in deze periode van het jaar wel alle percelen nagelopen om de kankerwonden weg te knippen of uit te snijden. En in de bladvalperiode volgen dan de gebruikelijke bespuitingen om nieuwe infecties met vruchtboomkanker tegen te gaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Een derde pluk van het ras Tessa was niet nodig, gezien de prima kleuring. - Foto: Sander Verstegen

Een derde pluk van het ras Tessa was niet nodig, gezien de prima kleuring. – Foto: Sander Verstegen

Wortelsnoeier klaar voor precisieteelt

Wat betreft zijn precisiefruitteelt en het NPPL-project is het nu vrij rustig bij Verstegen. Nu is goed te zien dat het perceel Conference dat in het voorjaar op basis van dronebeelden plaatsspecifiek gewortelsnoeid is, veel egaler groeit. Sander’s eigen wortelsnoeier is inmiddels aangepast, waardoor hij niet langer meer voor het met de taakkaart werken de wortelsnoeier van iemand anders hoeft te lenen.

“Waar we vorige zomer alleen een enkel perceel in augustus met een drone lieten overvliegen, hebben we in augustus de groeiverschillen van al onze percelen met een drone in beeld laten brengen. Zo kunnen we komende winter of voorjaar alle percelen plaatsspecifiek gaan wortelsnoeien.” Inmiddels is de onkruidspuit ook aangepast, waardoor Verstegen plaatsspecifiek kan bemesten, met de opgeloste kunstmest in de onkruidspuit. En dat is dan bedoeld om juist de zwakke bomen wat harder te lagen groeien.

Schaduwwerking wegsnoeien

In de boomgaard maakt Sander nu een snoeironde, waarbij van elke boom een of enkele dikke takken eruit gesnoeid worden. Nu het blad er nog aan zit en de schaduwwerking van takken goed is te zien, kunnen vooral de lichtvangers worden weggehaald. Na de bladval start in de tweede helft van november echt de wintersnoei als de Oost-Europese medewerkers weer naar Opijnen komen.

Conferenceprijzen onder druk

Ook in de eigen sortering is het net als elk jaar in deze periode een stuk rustiger. De appelprijzen zijn al heel netjes, maar de prijzen van Conference staan duidelijk wat meer onder druk. Maar Sander verwacht dat als ze zelf in het nieuwe jaar peren gaan sorteren de prijzen wel weer aantrekken.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Beheer
WP Admin