Doorgaan naar artikel

BKD en Naktuinbouw zien heil in samenwerking

Foto: Naktuinbouw

Foto: Naktuinbouw

De besturen van Naktuinbouw en Bloembollenkeuringsdienst (BKD) gaan verdere samenwerkingsplannen uitwerken.

Daarnaast gaan beide organisatie draagvlak peilen voor een brede samenwerking. Volgens Naktuinbouw is dat een nieuwe fase in het samenwerkingstraject. Tot maart werd een oriënterend onderzoek uitgevoerd naar samenwerking en integratie van activiteiten, gevolgd door een verkenningsfase nu. Uit de eerste fase blijkt namelijk dat een intensivering van de samenwerking tot meerwaarde voor beide organisaties kan leiden.

Op basis van de resultaten van de 2e fase besluiten de besturen van beide organisaties later dit jaar of de samenwerking verder geïntensiveerd wordt.

Het bestuur van Naktuinbouw verwacht niet meer dat de plantaardige keuringsdiensten voor hun toekomst moeten vrezen. Lang leek het erop dat de diensten verder af van het bedrijfsleven zou komen te staan en mogelijk onder overheidsverantwoordelijkheid zouden komen. Het Kabinet heeft de Tweede Kamer geïnformeerd opnieuw met bedrijfsleven en keuringsdiensten in gesprek te willen gaan om samen een werkbaar en gedragen model te ontwikkelen.

Nederland telt vier keuringsdiensten. Drie voor teeltmateriaal: de BKD in Lisse voor bloembollen, de NAK in Emmeloord voor landbouwgewassen zoals maïs en aardappel, en grassen en Naktuinbouw voor teeltmateriaal van bloemen, groenten en bomen. En één keuringsdienst voor zogenoemde groenten en fruit: het Kwaliteitscontrolebureau KCB.

Beheer
WP Admin