Doorgaan naar artikel

BioScope gaat oogstvoorspelling doorontwikkelen

Foto: VanBoven

Foto: VanBoven

BioScope nam begin deze maand de oogstvoorspellingsdienst van startup VanBoven over. Dat bedrijf ontwikkelde een methode die op basis van dronedata in combinatie met het weer de oogst van vollegrondsgroente voorspelt. BioScope gaat de technologie de komende tijd verder ontwikkelen.

Op bijna een derde van het areaal van Nederlandse broccolitelers werd vorig jaar gebruikgemaakt van de oogstvoorspellingsdienst van VanBoven. Deze dienst is door VanBoven in 2021 succesvol gelanceerd in de Nederlandse broccolimarkt en geeft antwoord op de lastige vraag ‘Wanneer haal je de broccoli van het veld?’. Omdat een teler zo effectief mogelijk de broccoli wil oogsten, is het handig om nauwkeurig te kunnen bepalen hoe het gewas erbij staat. Door met een drone heel gedetailleerde gewasfoto’s te maken, is per broccoliplant de grootte van het scherm te bepalen. Dat helpt bij het bepalen van het optimale oogstmoment én de oogstlocatie.

Perfecte aansluiting BioScope

BioScope heeft veel ervaring met het oplossen van vraagstukken van telers met behulp van drone- en satellietbeelden. Tamme van der Wal en Arnout Goeman van BioScope zijn enthousiast over het feit dat het scala van innovatieve diensten nu uitgebreid wordt met de activiteit van VanBoven. Ze zien kansen op het gebied van dienstverlening en het verder ontwikkelen van de technologie.

Van der Wal: ”Als je nauwkeuriger kunt bepalen waar en wanneer het gewas oogstrijp is, kun je beter plannen hoe je de mensen inzet, maar ook hoeveel kisten je nodig hebt en wanneer de groente precies op de markt komt. Met meer gedetailleerde informatie kun je optimaliseren op arbeid en logistiek. De methode is nu toegepast op 1.000 hectare broccoli en we gaan kijken hoe we dit kunnen uitbreiden naar andere gebieden en andere gewassen.”

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin