Doorgaan naar artikel

Biologische zaadbehandeling tegen bewaarziekte peen

Het biologische middel Cedress heeft onlangs toelating gekregen als zaadbehandeling in peen. Het product bevat als ‘actieve stof’ de bacterie Pseudomonas chlororapahis die bij peen de ontwikkeling van de bewaarziekte Acrothecium carotae sterk remt.

Het middel Cedress is in Zweden ontwikkeld en geregistreerd. In Nederland is Koppert toelatingshouder van het inmiddels ook hier geregistreerde middel. Koppert presenteerde het middel op de Open dag Peen op 11 oktober in Nagele.

Eerst meer ervaring

Koppert brengt het middel echter nog niet commercieel op de markt, omdat ze er eerst zelf meer ervaring mee wil opdoen onder de in Nederland (en andere Europese landen) heersende omstandigheden van ziektedruk van de diverse bewaarschimmels. Ook wil Koppert de productie eerst in eigen hand hebben. In een later stadium zal ook een toelating voor de biologische teelt worden aangevraagd.

Ervaringen in Zweden

Cedress bevat de bacterie Pseudomonas chlororapahis. Deze bacterie beïnvloedt de plant via een complex verlopend mechanisme dusdanig, dat de zwarte vlekkenziekte Acrothecium carotae veel minder mogelijkheden heeft om zich te ontwikkelen in de bewaring. In Zweeds onderzoek een zaadbehandeling met Cedress tot 5 à 10% extra verkoopbaar product.
Volgens Johan Roth van het bedrijf Ryftes Grönsaker op het eiland Gotland, lost Cedress het probleem van Acrothecium niet volledig op, maar maakt het de aantasting wel minder erg. Zijn ervaring is dat het effect beter was bij zaden die uitsluitend met Cedress waren behandeld, dan met zaden die zowel chemisch als met Cedress waren behandeld. In Zweden is het probleem van Acrothecium groter dan in Nederland. Ryftes teelt 105 hectare peen op een bedrijf van 930 hectare.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin