Biologische teelt gevoeliger voor gevaarlijke Xylella

06-12-2019 | Laatste update op 12-09 | |
Foto: Wageningen Plant Research
Foto: Wageningen Plant Research

Op het Spaanse eiland Mallorca lijkt de gevaarlijke Xylella-bacterie gevestigd te zijn met meer besmetting in biologische teelt.

Een onderzoek onder druiventelers laat zien dat biologisch fruit mogelijk gevoeliger is voor de bacterie Xylella. De Xylella fastidiosa stam, veroorzaker van Pierce’s disease in druiven, werd in een eilandbreed onderzoek aangetroffen in 17% van de 376 monsters. In alle 8 gemeentes op het eiland werd de ook in Nederland zeer bevreesde bacterie in druivenstruiken aangetroffen met hogere besmettingsgraden in biologische percelen. Dit blijkt uit een verslag in de nieuwsbrief van het internationale plantgezondheidsplatform EPPO. De besmettingsgraad bleek sterkt te variëren van 0 tot 99%, waarbij de economische impact op de wijnproductie in de streek beperkt is.

Grondbewerking

Lagere infectiepercentages werden gevonden in gangbare percelen, wat een direct gevolg lijkt van onkruidbestrijding en de manier van grondbewerking in gangbare teelten, stellen de onderzoekers. Het lijkt erop dat de vectoren van de bacterie (spuugbeestjes) beter verspreiden en reproduceren in biologische percelen.

Mallorca is zwaar besmet met de gevaarlijke bacterie, blijkt uit onderzoek van hazelnotenpercelen op het eiland. Maar liefst 78% van de 1 miljoen bomen op het eiland lijken de bacterie te dragen. Volgens de onderzoekers is hiermee ook de besmetting verklaard van de druivenpercelen.

Bron besmetting is VS

Het lijkt erop dat de met de invoer van hazelnotenbomen in de jaren 90 de bacterie is geïntroduceerd op Mallorca. De genetische informatie van de bacterie in druiven blijkt gelijk aan die van de besmetting in Californië (Verenigde Staten), waar Pierce’s disease in de jaren 90 tot grote schade leidde. Deze stam lijkt overigens niet de meeste kans op overleving in Nederland te maken. Dat is de stam Xylella Multiplex, die beter koudere weersomstandigheden aankan.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer