Doorgaan naar artikel

‘Biologische glasgroente met het licht mee telen’

“Om de kas geen lange tijd leeg te laten liggen, telen we na de tweede teelt komkommers in de winterperiode paksoi”, zegt Aris van der Meer van Organic Brothers in het Zeeuwse Sirjansland.

Het biologische groentebedrijf teelt op 4,8 hectare in de grond. Op 22 september 2022 is de eerste kasafdeling van 8.000 vierkante meter met paksoi geplant. Op 1 en 7 oktober zijn een tweede en derde afdeling geplant. In totaal worden 240.000 paksoiplanten van het ras Joy-Choi (Sakata) geoogst.

“Omdat het zaadbedrijf de laatste jaren geen precisiezaad meer van dit ras aflevert, staan er meer ‘floppers’ zonder hartvulling tussen”, vertelt Van der Meer. “Naast de paksoi telen we nog andere bladgewassen. Voor de komende jaren verwachten we verder te groeien in het areaal en volume paksoi. Het klantenbestand hiervoor neemt nog toe.”

Minder snelle groei

De eerste afdeling met paksoi groeide goed. In de derde afdeling groeide het gewas minder snel door een tekort aan licht. “Voorgaande jaren waren we verder met deze teelt. Door minder licht worden de kroppen ook grateriger met dunne stengels en niet veel vulling vanuit het hart van de plant.”

De eerste oogst van paksoi was op 5 november. De oogst gaat door tot half februari.

In paksoi heeft de biologische teler last van slakken, pissebedden, bladluizen en bladvlekkenziekte (Mycosphaerella). Tegen de bladvlekkenziekte is een keer gespoten met de biofungicide Prestop. Tegen bladluis zijn de sluipwesp Aphidius colemani en de galmug Aphidoletes aphidimyza uitgezet. Om de rupsen te bestrijden heeft hij met Xentari gespoten.

Eerste komkommers geplant

In week 5 zijn de komkommers geplant: 8.000 vierkante meter met Proloog en 8.000 vierkante meter Dee-Gree. De plantdichtheid is 2,5 plant per vierkante meter. “We hebben en plant met een lengte van 40 centimeter, gelijk aan de stok, binnengekregen van Plantise. Het is een open plant met een goede groeisnelheid. Na vijf weken verwachten we de eerste komkommers te oogsten.” De eerste vrucht wordt pas op de elfde bladoksel aangehouden. Tot dan worden de vruchtbeginsels verwijderd.

Voor het planten is per hectare 10 ton champost en 100 ton compost ingereden. Tevens is er calcium (Physiomax) aan de grond toegevoegd.

Preventief uitzetten natuurlijke vijanden

Na het planten van de komkommers is in de eerste dagen zowel op de dag als in de nacht 17 graden Celsius stooktemperatuur aangehouden. “Afhankelijk van hoe sterk de plant is, maken we daarna verschil in dag en nacht. In de nacht houden we dan 17,5 graden aan en voor de dag 19,5 graden met lichtverhoging.”

In week 7 of 8 wordt de roofmijt Amblyseius swirskii uitgezet tegen trips en witte vlieg. Voor de luisbestrijding worden volgens een vast schema de sluipwespen Aphidius ervi en Aphidius colemani uitgezet.

V-teeltsysteem tomaat

In week 6 zijn twee afdelingen van ieder 8.000 vierkante meter geplant met het ras Claudino (Vitalis Biologische Zaden), een grove trostomaat. “Het is een grote plant, die bij de plantenkweker met 10 planten per vierkante meter ruim hebben gestaan. De eerste tros is al in zicht.” Op 20 februari worden nog 4.000 vierkante meter pruimtomaat en 4.000 vierkante meter vleestomaat geplant.

Met het V-teeltsysteem staan er 1,25 planten per vierkante meter, wat met twee koppen per plant neerkomt op 2,5 stengel per vierkante meter. De stooktemperatuur is de eerste dagen 17 graden dag en nacht. Daarna 15-16 graden in de voornacht en 22 graden op de dag. Er is alleen een energiescherm en geen vast AC-folie.

Niet te veel energie gebruiken

“We telen met het licht mee. In de nacht laten we temperatuur niet te ver weg zakken en moet het niet te koud worden, anders kost het te veel energie om de temperatuur weer omhoog te krijgen. Met de warmte van een 2 MW wkk-installatie en van een biomassacentrale hebben we vorig jaar maar 20 kuub teeltgas per vierkante meter gebruikt en dat is niet veel.”

Preventief zijn Isonet T verwarringsferomonen tegen Tuta opgehangen. De teler: “We zijn schoon geëindigd met de vorige teelt, maar willen geen risico lopen.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Aris van der Meer
Aris van der Meer

Biologisch glasgroenteteler bij Organic Brothers in Sirjansland (Zeeland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin