Doorgaan naar artikel

​‘Biologische bestrijding komkommer gaat dit jaar makkelijk’

De komkommerteelten bij Jeroen Verheul in Maarssen loopt in week 43 ten einde.

“Dit is de laatste volle week. Daarna gaan we het oudste gedeelte afzoeken en de eerste week van november gaan we er helemaal mee stoppen. Het is nu een beetje uitmelken, om ons straks op te gaan maken voor de teeltwissel.”

Hij is tevreden over de productie. “Je ziet dat het gewas wat aan het inhalen is van het begin van de zomer, toen het donkerder was. Daardoor hebben we nu makkelijk meer productie. We oogsten meer dan we gewend zijn rond deze tijd.”

Het gewas is wel wat voller geworden. Dat resulteert in iets meer kromme vruchten. “Maar verder is de kwaliteit nog aardig. Wel een paar meer stek-puntjes, maar dat heb je toch altijd wel. En omdat je nog veel snijdt, hebben we ook heel veel goede komkommers.”

Eventueel staat er alleen een klein vochtkiertje in

Zo nodig vochtkiertje

De temperatuur is een tijdje geleden iets verhoogd. De voornacht van 17 graden Celsius is eruit gehaald en de hele nacht staat nu op 18 graden ingesteld. “Dat haal je ook makkelijk, nu het scherm dicht gaat. Eventueel staat er alleen een klein vochtkiertje in.”

Het scherm gaat een uurtje na zonsopgang open. Om de gewenste temperatuur te halen, komt er 2uur voor zonsopgang een minimumbuis in. Er worden etmaaltemperaturen rond de 21,5 graden Celsius gedraaid.

Extra beurtje water

De watergift neemt af, nu de dagen korter worden. Het gewas krijgt nog steeds om de 50 joules water. Met het afnemende licht krijgen de planten dus vanzelf minder beurten op een dag. “Vanwege die grotere tussenpozen geven we ook een paar uur voor zonsondergang en om 23:00 uur nog een klein beurtje extra, zodat de plant wel voldoende water krijgt.”

De biologische bestrijding gaat dit jaar heel makkelijk

Goede plaagbeheersing

Met de beheersing van ziekten en plagen gaat het voorspoedig. “We hebben weinig insecticiden hoeven gebruiken. De biologische bestrijding gaat dit jaar heel makkelijk. Terwijl we geen extra biologie ingezet hebben. Het gaat goed. Ook met trips en spint. Het zal wel aan de natuur liggen. We hebben wel wat Mycosphaerella gehad, maar dat valt nu wel weer mee. Op het eind van de teelt krijg je wat Botrytis.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jeroen Verheul teler

is komkommerteler in Maarssen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin